RECENSIE: The Vaccines - Combat Sports

Vaccines
recensie cijfer 2018-06-03 In 2011 scoorden The Vaccines een bonafide indiehit met de single ‘Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra..…)’. De door de Britse muziekpers opgeklopte verwachtingen konden ze op hun debuutalbum (What Did You Expect From The Vaccines? toch niet helemaal waarmaken. Hun tweede album Come Of Age kon rekenen op betere kritieken.

Anno 2018 bestaan The Vaccines uit frontman Justin Young, gitarist Freddie Cowan (broer van The Horrors’ Tom Cowan), bassist Arni Arnason, Timothy Lanham (keyboards) en drummer Yoann Intonti en zijn ze toe aan studioalbum nummer vier: Combat Sports.

Het oorspronkelijke bandgeluid, een kruising tussen de lijzige rocksound van The Strokes en de galmpop waar Phil Spector patent op had, heeft in de loop der jaren plaats gemaakt voor een meer mainstream pop/rockgeluid met een vleugje Blur en Arctic Monkeys. In de wat meer uitbundige nummers, met een prominente rol voor de keyboards, zoals in ‘Your Love Is My Favourite Band’ en ‘Maybe’, roepen The Vaccines onze eigen Handsome Poets in herinnering.

Op ‘Surfing In The Sky’ grijpen The Vaccines even terug naar hun oude geluid. In het intieme en sober omlijste ‘Young American’ is een hoofdrol weggelegd voor de zangstem van Young: ”Suffocate me in between your thighs”. ‘Nightclub’ is een rechttoe rechtaan rocksong.

Persoonlijke favoriet is de met fraaie orgelklanken opgeleukte afsluiter ‘Rolling Stones’. Hierin rekent Young af met alle grote ego’s van deze wereld: ”When your mouth is as big as the Rolling Stones”. Of is het toch een persoonlijke afrekening met Liam Gallagher?

Dat de jongste telg des huizes de meeste nummers van de CD na een middagje op repeat al aardig kan mee neuriën, is een goed teken. Het schrijven van aanstekelijke popdeuntjes is The Vaccines nog niet verleerd. Maar een album voor de eeuwigheid? Nee, dat nou ook weer niet.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Vaccines Label:Sony Music
Dead Bronco

Dead Bronco - Driven By FrustrationAls recensent veer je toch even op als een band in het begeleidend schrijven...

DbUB

Death By Unga Bunga - So Far So Good So Cool Wie niet even een glimlach krijgt bij het zien van de bandnaam Death by Unga...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT