RECENSIE: Jo Stance - Jo Stance

Jo Stance - Jo Stance
recensie cijfer 2011-03-23 Jo Stance is een project van de Finse producer en drummer Teppo “Teddy Rok” Mäkynen. Hij is de man achter The Stance Brothers, die hij lanceerde als een in vergetelheid geraakte band uit een ver verleden. In werkelijkheid was het zijn eigen lounge jazz project. Voortbordurend op dit concept bedacht hij een zus voor The Stance Brothers, Jo Stance. Dit is in werkelijkheid Johanna Försti, een zangeres die haar sporen in de Finse muziekscene verdiend heeft. Maar ze kan meer dan alleen zingen, samen met Mäkynen werkte ze het concept voor dit album uit. Dit duo schreef en produceerde Jo Stance en nam ook de meeste muziek voor hun rekening.

Finse soul? Dat moet een grap zijn denk je even, maar zodra het playknopje is ingedrukt weet je wel beter. Openingstrack ‘Changes’ is een pittig soulnummer met een ronkende saxofoon die meteen alle scepsis wegblaast. ‘Hey Girl!’ is een lekker zoet oude stijl soulliedje met backingkoor. Als je daar niet blij van wordt weet ik het ook niet meer. Toch zou het kunnen gaan vervelen als op dit album alleen dit soort liedjes te horen zouden zijn. Maar daar is geen sprake van, Jo Stance zit vol variatie. Schuifelsoul met ‘No More Tears’, relaxerende lounge jazz met ‘Me & You’ en ‘Until Tomorrow’ en up-tempo swingende soulliedjes als ‘Sticky’ of ‘Tell Me/Girls’. Mäkynen en Försti kregen hulp van Timo Lassy op saxofoon en Jukka Eskola op trompet. Ze toeteren soms de stoom uit hun instrument maar spelen op andere songs weer met veel gevoel. Bij sommige nummers komen eigentijdse element duidelijk naar voren. Zo hoor je op ‘Treated’ en ‘Stand Tall’ drumwerk dat je aan drum and bass doet denken, maar dan zonder ‘bass’. Johanna Försti heeft de vocale kwaliteiten om alle variaties op dit album aan te kunnen.

Het artwork is erg leuk gedaan, de cover lijkt vergeeld door de tand des tijds, de vormgeving, typografie en de kleding van Johanna Försti passen bij de tijd waar naar verwezen worden. De cd ziet eruit als een vinylsingle, zelfs de achterkant is zwart. Een album met een vintage gevoel. Zo valt er voor Caro Emerald fans en vele anderen toch nog iets te genieten dit jaar.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Jo Stance Label:Groove Attack
[Portico Quartet] – [Knee-Deep In The North Sea]

Portico Quartet - Knee-Deep in the North SeaHet ene moment heb je nog nooit van een band gehoord en een moment later word...

Fenech-Soler – Fenech-Soler

Fenech-Soler - Fenech-Soler De Engelse electropopgoep Fenech-Soler wordt in 2006 opgericht door de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT