RECENSIE: Rumer - Seasons of my Soul

Rumer – Seasons Of My Soul
recensie cijfer 2011-03-24 Met het warme, rustgevende stemgeluid van Rumer ontstaat er bij de eerste klanken van haar debuutalbum Seasons Of My Soul een vertrouwd gevoel. Dat kan ook niet anders, als je weet dat deze Pakistaans/Britse Sarah Joyce weg is van zangeressen als Aretha Franklin, Dusty Springfield en Karen Carpenter. De stemmen van mooi gearrangeerde liedjes, die drijven op emotie.

De jonge talentvolle zangeressen uit Engeland lijken niet aan te slepen, bij Rumer ligt dit anders. Inmiddels 31 en wars van bijzondere (sexy) uitdossingen, leek men haar tijdens de huidige soul/jazz revival over het hoofd te zien. Totdat haar toenmalige manager belde met de boodschap dat ze meteen naar de Londense Cobden Club moest komen. Ze moest spelen. Met een funky gitaar (bedekt met spijkerstof), geregeld door haar manager, speelde ze die avond met lichte tegenzin voor een publiek met daarin Steve Brown. Brown, bekend als componist van musicals en televisieprogramma's, raakte betoverd door Rumer en ze doken de studio in. Als “serieuze beginner”, zoals Brown zichzelf als popproducer ziet, pakte de samenwerking prima uit. Door Seasons Of My Soul werd Rumer in 2010 de best verkopende vrouwelijke artiest van Engeland.

De liedjes op Seasons Of My Soul zijn allemaal geschreven door Rumer zelf. Op de bonustracks 'It Might Be You' en Burt Bacharach`s (zelf groot bewonderaar) 'Alfie' na. Over Burt Bacharach gesproken, het album begint met 'Am I Forgiven', wat zomaar uit het oeuvre van Bacharach zou kunnen komen. Stemmige hoornklanken gecombineerd met subtiele violen geven het nummer een opgewekte sound. Neem daarbij de goed gevulde arrangementen en je zou zeggen dat Rumer en Brown de Bacharach code hebben gekraakt. Van een andere orde is 'Slow', waarin de tekst rechtstreeks je ziel in wordt gezongen. Volledig in de stijl van Aretha Franklin is 'Aretha', Rumer`s ode aan een van haar voorbeelden. Waar 'Saving Grace' weer Bacharach-achtig is, laat het zalvende 'Thankful' nogmaals horen wat een bijzonder, warm stemgeluid Rumer bezit. In de pc brengt de cd je naar extra materiaal, waaronder het folky 'Vertigo'.

Rumer heeft genoeg ellende achter de rug. Naast de ontdekking dat ze het kind was van de Pakistaanse huiskok, stierf haar moeder aan borstkanker. Ze besloot er alles aan te doen om in de muziekwereld te geraken. Ze werkte lange dagen met verschillende baantjes. Alles om haar droom te verwezenlijken. Dit hoor je terug op Seasons Of My Soul . Hoe zwaar het ook is, ze klinkt bijna altijd hoopvol. Of ze nu in 'Healer' zingt over het verwerken van haar moeders dood, of over verdriet dat ze niet los laat, in het stemmige 'Blackbird'. Hierdoor is het een album wat je door moeilijke fases kan slepen. Zoals voorgangers als Karen Carpenter en Dusty Springfield dit in de jaren `60 en `70 deden, zo mag Rumer zich met dit veelbelovende debuut al voorzichtig in dit rijtje scharen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Rumer Label:Atlantic Records
The Streets – Computers And Blues

The Streets (UK) - Computers and BluesNa zijn uitstekende debuutplaat Original Pirate Material komt Mike Skinner...

For Blood And Vengeance – All Bets Are Off

For Blood And Vengeance - All Bets are Off De muziekindustrie heeft het anno 2011 bijzonder moeilijk. Jeugd die muziek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT