RECENSIE: Cheap Time - FantasticExplanations (and Similar Situations)

Cheap Time- Fantastic Explanations (and Similar Situations)
recensie cijfer 2011-01-10 Cheap Time is afkomstig uit Nashville, Tennessee, en speelt een stijl die het best te omschrijven is als eenvoudige, rauwe, poprock. De band rondom frontman Jeffrey Novak is in 2006 opgericht en klinkt ondanks verschillende line- up wisselingen nog steeds niet fris. In november van 2010 speelden ze samen met The Black Needles een aantal shows in Nederland. Na de self titled debuutplaat uit 2008, is het nu tijd voor een opvolger. Fantastic Explanations (and Similar Situations) bevat 12 power poprock songs.

‘When Tomorrow Comes’ begint uitnodigend met een toegankelijk gitaardeuntje. Vervolgens bouwt het rustig op en wordt het geleidelijk aan wat steviger. Deze sound houdt de band de rest van de plaat vast. Cheap Time weet degelijke, donkere doch catchy tracks neer te zetten. Zo ook met ‘Everyone Knows’, waarop je eigenlijk niet stil kan blijven zitten, en het snellere ‘I’d Rather Be Alone’. Muzikaal zit het allemaal prima in elkaar. Grote verrassingen zijn er niet, maar zo af en toe zijn er wel momenten waarop je als luisteraar even je oren spitst.

De sound van de band wordt getekend door de zeurderige, eentonige stem van Novak. Dit is de zwakke plek. De stem van Novak zou de luisteraar op den duur wel eens kunnen opbreken. De nummers zouden een stuk beter uit de verf komen met een zanger met meer bereik en creativiteit in zijn stem. Aan de andere kant wordt de rauwe, donkere kant van de band wel goed benadrukt door de stem van Novak.

Al met al is Fantastic Explanations(and Similar Situations) een aardige plaat voor de liefhebber, maar niet iets waarvoor je je nu nog naar de lokale platenboer moet haasten. Ga je voor rock met een meer melodieuze inslag, dan kun je deze plaat links laten liggen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Cheap Time Label:In The Red Records
The Fresh & Onlys – Play It Strange

The Fresh & Onlys - Play it StrangeHet uit San Francisco afkomstige The Fresh & Onlys is een band die...

Sufjan Stevens – The Age of Adz

Sufjan Stevens - The Age of Adz Zoals ieder jaar is het in december weer tijd voor de bekende lijstjes....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT