RECENSIE: The Parting Gifts - Strychnine Dandelion

The Parting Gifts – Strychnine Dandelion
recensie cijfer 2010-12-28 Met de explosieve garagepunk van The Oblivians en de zwaar verslavende Reigning Sound albums is Greg Cartwright hier een graag en veel gehoorde gast. Ook Cartwright’s nieuwste project The Parting Gifts heeft de laatste tijd heel wat rondjes gedraaid en mag wederom een geslaagde aanvulling op ‘s mans curriculum vitae genoemd worden.

Laten we echter niet vergeten ook credits op het palmares van Lindsay ‘Coco’ Hames van The Ettes bij te schrijven. The Parting Gifts is namelijk niet alleen het speeltje van Cartwright. Ook Hames heeft een aardig aandeel in Strychnine Dandelion. Zo schreef ze vier van de vijftien nummers, speelt ze gitaar en neemt ze iets meer dan een derde van de vocalen voor haar rekening.

Samen met wat hulplijnen (onder andere Dan Auerbach van The Black Keys, Patrick Keeler van The Greenhornes en The Raconteurs en Jem en Poni van The Ettes) serveert het duo vijftien soulvolle garagerock songs die variëren van lekker vlot tot melancholisch slepend en het ene moment meer punk en dan weer meer country zijn. Inderdaad, het geluid van The Parting Gifts sluit naadloos aan bij dat van Reigning Sound en The Ettes; hoewel daar wel bij opgemerkt moet worden dat de boel overall net een tikkeltje ingetogener is (met Break Up … Break Down (2001), het lome debuut van Reigning Sound, als uitzondering op die bewering).

Overlopen van de originaliteit doet het allemaal niet, maar de Nuggets schuiven er wel in als koek. De twee absolute hoogtepunten, het duet ‘Bound To Let Me Down’ en het door Cartwright van ronduit rake vocalen voorziene ‘Strange Disposition’, vallen vroeg. Verderop trekt er echter meer dan genoeg straf materiaal voorbij en ontwaren we eigenlijk geen enkele echt zwakke schakel. Sterker nog, naast bovengenoemde klasbakken pende Cartwright met onder meer ‘Staring’, ‘Hanna’ en ‘I Don’t Wanna Be Like This’ nog een aantal enorm sterke songs neer. En Hames? Nou, die laat Cartwright schitteren op het door haar geschreven ‘My Baby Tonight’, kreeg daar het zalige girl group-achtige ‘Born To Be Blue’ voor terug en zorgt halverwege het album met ‘Don’t Stop’ voor een fijne energieboost. Kortom, het afwisselende Strychnine Dandelion is een bevestiging van de status van het duo als twee van de belangrijkste vaandeldragers van de hedendaagse garagerock.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:The Parting Gifts Label:In The Red Records
Kid Cudi -    Man On The Moon II: The Legend Of Mr. Rager

Kid Cudi - Man On The Moon II: The Legend Of Mr. RagerVan alle hip-hop en r&b artiesten die tussen studio- en livesessies in...

Carissa’s Wierd - Ugly But Honest, You Should Be At Home Here, Songs About Leaving

Carissa's Wierd - Ugly But Honest / You Should Be At Home Here / Songs... In 2004 richt Ben Bridwell met Chris Early en Tim Meinig Band Of Horses op en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT