RECENSIE: Sufjan Stevens - The Age of Adz

Sufjan Stevens – The Age of Adz
recensie cijfer 2010-12-23 Zoals ieder jaar is het in december weer tijd voor de bekende lijstjes. Iedereen grijpt de kans om te vertellen wat ze dit jaar het allerbeste vonden. In veel van de muzikale lijstjes kom je het werk van Sufjan Stevens tegen. Dat is dit jaar niet anders, want het in oktober verschenen The Age of Adz (spreek uit The Age of Odds) verschijnt op veel lijstjes van kritische muziekliefhebbers.

The Age of Adz is het eerste album sinds het in 2005 verschenen Illinois. In die vijf jaar bracht Sufjan Stevens wel albums uit, maar die waren niet op liedjes, maar op overblijfselen van eerdere platen en andere creatieve experimenten gebaseerd. Tussen 2009 en 2010 kreeg Sufjan last van een virusinfectie die voor chronische pijnen zorgde. Hierdoor moest hij noodgedwongen stoppen met muziek. Het maken van The Age of Adz werd een proces waarbij Sufjan zich door fysieke ongemakken heen moest worstelen. Die ervaring heeft er naar eigen zeggen voor gezorgd dat het album een hysterische en melodramatische sound met zich meedraagt.
Wanneer The Age of Adz start met 'Futile Devices', lijkt er niet zoveel veranderd sinds het goed ontvangen Illinois . De zweverige sfeer ademt een rust die na 2 minuten overgaat in het futuristische 'Too Much'. Met behulp van veel elektronische samples ontstaat een track, die wonderwel een flink meezing gehalte heeft. Het epische 'Age of Adz' heeft hetzelfde experimentele karakter, aangevuld met bombastisch orkestrale klanken, waarbij de koortjes (als vanouds) niet mogen ontbreken. Soms stapt Sufjan even weg uit zijn experimentele en drukke muzikale brein. Bijvoorbeeld bij het rustige ‘I Walked’, over een stukgelopen relatie. Of met het hemelse 'Now That I`m Older' wat slechts gedragen wordt door een piano en engelenzang. Die rust wordt vervolgens weer doorbroken met het meeslepende elektronische ‘Get Real Get Right’.

'I Want to be well' zorgt met zijn bijna drum`n bass achtige sound voor een geweldige opmaat naar de 25 minuten durende finale 'Impossible Soul'. In de vorm van vijf opeenvolgende songs maakt Sufjan een samenvatting van het album, waarbij hij nog eens alle registers opentrekt. Het resultaat is een geweldige en desoriënterende climax, waarin bijzonder veel te ontdekken valt.

Ondanks het experimentele en elektronische karakter van The Age of Adz blijft de basis van de liedjes herkenbaar en kenmerkend voor het werk van Sufjan Stevens. In plaats van liedjes is de term composities meer op zijn plaats. Deze composities zitten zo volgepropt dat je bij elke luisterbeurt weer nieuwe ontdekkingen doet. Dit maakt van The Age of Adz wederom een hoogtepunt in het toch al zo rijke oeuvre van Sufjan Stevens.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Sufjan Stevens Label:Asthmatic Kitty Records / Konkurrent
Cheap Time- Fantastic Explanations (and Similar Situations)

Cheap Time - FantasticExplanations (and Similar Situations) Cheap Time is afkomstig uit Nashville, Tennessee, en speelt een stijl die...

Giant Sand – Blurry Blue Mountain / Valley Of Rain (re-mastered, re-mixed and re-sequenced

Giant Sand - Valley of Rain / Blurry Blue Mountain Het kwart eeuw oude en voor die gelegenheid zopas heruitgegeven Valley Of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT