RECENSIE: The Fresh & Onlys - Play it Strange

The Fresh & Onlys – Play It Strange
recensie cijfer 2010-12-23 Het uit San Francisco afkomstige The Fresh & Onlys is een band die waarschijnlijk heel weinig belletjes doet rinkelen. Het kwartet garagerockers bestaat nog niet zo heel lang, maar heeft voldoende inspiratie om binnen twee jaar drie albums uit te brengen. Play It Strange heet de nieuwste plaat en laat in ruim een half uur elf vrij korte songs op ons los.

Het Amerikaanse viertal begeeft zich op de enigszins uitgekauwde paden van de garagerock, maar weet daar toch nog een eigen draai aan te geven. De heren maken een redelijk te behappen mix van rock, punk, surf, country en sixties en hebben voor liefhebbers van dit soort underground muziek wel degelijk wat te bieden al is niet al het songmateriaal even sterk. Invloeden van bands als the Pixies, Beach Boys, maar ook Fleet Foxes zijn waar te nemen. Wanneer je daar een flinke scheut country & western aan toe voegt kom je ongeveer bij het geluid van The Fresh & Onlys uit. Soms doet de band ook wel wat denken aan onze eigen Serenes.

Het geluid is typisch voor dit soort indie garage bands en zorgt er voor dat je eerst door een flinke dosis galm en slecht geluid heen moet bijten om de songs op waarde te kunnen schatten. Ander minpunt is dat de zang niet altijd even sterk uit de verf komt.

Wanneer je door de zwakke punten heen weet te bijten ontvouwen zich een paar briljantjes, zoals het in country ritme uitgevoerde ‘Waterfall’ en het eveneens countryachtige ‘Until The End Of Time’. Het surf gitaargeluid in deze nummers maakt ze helemaal af. In ‘Tropical Island Suite’ begint de band behoorlijk punky om te eindigen in de stijl van Fleet Foxes. Het niveau zakt daarna iets in om tegen het einde met prachtsongs als ‘Who Needs A Man’ en ‘Red Light, Green Light’ op de proppen te komen. Opener ‘Summer Of Love’ is een regelrechte ode aan de jaren zestig en haar hippies en natuurlijk de thuisbasis van de band: San Francisco.

Wanneer je een vaag geluid geen probleem vindt en nogal gecharmeerd bent van indie bands dan is Play It Strange ongetwijfeld jouw ding. Voor het grote publiek zal The Fresh & Onlys altijd een onbekende blijven, maar daar zullen deze jongens niet van wakker liggen.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Fresh & Onlys Label:In The Red Records
Patrick Le Duc – Square Moods

Patrick Le Duc - Square MoodsTalent is nooit het enige wat je nodig hebt om verder te komen in de muziek....

Cheap Time- Fantastic Explanations (and Similar Situations)

Cheap Time - FantasticExplanations (and Similar Situations) Cheap Time is afkomstig uit Nashville, Tennessee, en speelt een stijl die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT