RECENSIE: Tame Impala - Innerspeaker

Tame Impala – Innerspeaker
recensie cijfer 2010-11-27 Het is moeilijk om de echo van Pink Floyd en andere met LSD en andere geestverruimende bandjes uit de jaren ’70 te ontwijken bij beluistering van Innerspeaker. Tame Impala lijkt inspiratie te halen uit dezelfde drugs of uit de decennia waar deze de eerste sporen van psychedelica uittekende in het muzieklandschap.

Alsof Lennon nog niet genoeg had gesnoept van Lucy ten tijde van Sgt. Pepper’s, wordt het geluid van die plaat door de heren uit Perth nog eens in een rammelende galmbox gegooid. En daarin onderscheidt het viertal zich van de vele andere bands die zich momenteel te buiten gaan aan retro-psychedelica. Tame Impala gaat niet alleen voor de doordenderende groove, maar probeert te pakken met pophooks. Uiteraard wordt er te buiten gegaan aan haast Krautachtige repetitieve dreun, uitwaaiende en echoënde zang en gitaarlijnen, heerst over de hele plaat een hoog zweef gehalte en zien de tonen dubbel van het hoge THC-gehalte. Dat is echter niet kenmerkend aan Tame Impala, dat is de pophit die in al deze psychedelica verpakt zit. Een nummer als ‘Solitude Is Bliss’ boort zich met haar haast funky riff vast in de hersenschors om zich daar blijvend te vestigen. Zo ook opener ‘It’s Not Meant To Be’ weet met zeer zweverige pop direct de aandacht te trekken.

De hippies uit Australië geven daarmee een zeer eigen draai aan de psychedelica, waarin de invloeden van The Beatles, Pink Floyd, Cream en de hele commune uit Californië terug te vinden zijn. Dit zonder enig moment te ontaarden in enig nostalgisch jatwerk. Juist de combinatie van het geluid uit de (West-)Duitse underground (Amon Düül, Can, NEU!) met de populairdere psychedelica uit dezelfde periode (Pink Floyd) en de poppability van met name Lennon (iets in die stem) zorgen voor een erg fris en uniek geluid in de huidige LSD revival (alsof psychedelische rock en pop ooit echt weg zijn geweest). Een enorm sterk debuut, waar geregeld de naald in zal worden gezet.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Tame Impala Label:News
Only Seven Left – It Was Only A Dream

Only Seven Left - It Was All A DreamZonder naar het debuutalbum It Was All A Dream van Only Seven Left te...

Offroad Lost & Found

Offroad - Lost & Found Offroad is powerrock/garage. De formatie bestaat uit vier leden, die allen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT