RECENSIE: Darker - Darker is the new Black

Darker – Darker Is The New Black
recensie cijfer 2010-12-15 Het Tilburgse duo Darker weet wat huisvlijt inhoudt. Darker Is The New Black legt een goede 25 minuten acht basale elektronische tracks neer die in sfeer en aanpak de lofi van mid-jaren '90 ademen. Droge beats die rechtstreeks uit de eerste Casio's of oude spelcomputers lijken getrokken. Hard, scherp en ontdaan van welke franje of opvulling dan ook. Een botsing tussen Gay Against You, Brokencyde, de lofi hip hop van One Inch Punch en de mentaliteit van de Shrimper bandjes. Recht toe, recht aan gericht op het bouwen van een dansfeest.

En dat lukt Donnie Darker en Evil-Ien wonderwel. Het is basaal tegen het banale aan en klinkt verwonderlijk bekend, tegen het voorspelbare aan. Het is dan ook moeilijk om Darker Is The New Black niet als een gimmick te zien. Tienerthematiek – feesten wanneer de ouders van huis zijn, kussen, dansen tot diep in de nacht, de buitenbeentjes – uit de monden van mensen die de eerste Transformers keken toen ze tieners waren en de eerste Star Wars in de bioscoop zagen, kan niet anders dan met een knipoog bedoeld zijn.

Maar dat daargelaten, kan het niet anders dan dat deze makkelijk mee te schreeuwen nummers (hoe banaal soms dan ook – "Fuck you/Hard In Your Face/Fuck You/Hard With My Cock In Your Face") het goed gaan doen op zwetende en naar bier riekende feestjes. Met name opener 'Thrashin Tha House' boort zich direct in het muzikale geheugen. Opjagende beats, een melodieus vloeiende zanglijn en een eenvoudig te behappen refrein doen de truc.

Daarmee is Darker een duo dat je gaarne op je huisfeestje uitnodigt. Gegarandeerd dat het huis van je ouders tot aan het erfstuk van overgrootmoeder toe wordt afgebroken. Maar neem de plaat wel met een glimlach tot je en ga niet afvragen wat er werkelijk met de goden van de rock n roll is gebeurd, zoals Darker dat zelf wel doet in 'Party 2Nite'. Die zijn hier namelijk niet te vinden, behalve dan in Donnie Darker en Evil-Ien die, als ware Rock n Roll iconen, eeuwig jong willen blijven.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Darker Label:Eigen Beheer
Bombay Show Pig - Baby, It's A Face

Bombay - Baby, It's a Face Bombay Show Pig is een indie/noise trio uit Den Haag en Amsterdam. Hun...

John Watts Morethanmusic

John Watts - Morethanmusic John Watts is geen onbekende in de muziekindustrie. Al meer dan 30 jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT