RECENSIE: Laura Lopez Castro y Don Phillipe - Optativo

Laura López Castro & Don Philippe - Optativo
recensie cijfer 2010-11-01 Hoewel Laura López Castro op papier uit Duitsland komt, is zij eigenlijk van Spaans-Calaanse origine. Volgens eigen zeggen leeft ze daardoor altijd in twee werelden: De wereld van haar oma en opa, die beiden in de gevangenis zaten onder het regime van dictator Franco, maar ook in Duitsland vanuit waar zij nu muziek maakt. Op de derde cd van deze 30 jarige vrouw werkt zij samen met hiphopper en gitarist Don Philippe: een rare combinatie gezien de muziekstijl van Optativo, maar wel een die al bleek te werken op Mi Libro Abierto uit 2006. Toch is het vooral de akoestische gitaar die op dit nieuwe album Optativo de boventoon voert.

Laura López maakt eigenlijk een soort melancholisch ingetogen, Spaanse Fado. De muziek is dan ook niet direct de aller-vrolijkste, maar wel doordrongen met emoties. Optativo is vooral een cd geworden die tijd nodig heeft. Met een minimum aan instrumenten en een donkere stem krijgt de zangers het gedaan om een kille sfeer over te brengen op bijvoorbeeld ‘Lo Que Tu Ves’. Nog gevoeliger is het door marsmuziek ondersteunde 'Had de Saber', waarin een paar zinnen continu herhaald worden gezongen. Er wordt meer dan op het vorige album gebruik gemaakt van andersoortige instrumenten, zoals tikkend geluid op ‘Leviatán’, een verder erg donker en onheilspellend nummer. Ook onheilspellend is het meerstemmige ‘Farawla’, dat halverwege overgaat in een Engels gezongen tekst.

Hoewel Laura López Castro & Don Philippe een mooi album hebben neergezet, zal het voor het grote publiek toch te veel nadenkend en negatief zijn. De melancholische nummers op Optativo bepalen de sfeer in de kamer waar je de cd opzet en brengen veel verdriet van de zangeres mee.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Laura Lopez Castro y Don Phillipe Label:Groove Attack
The Don’t Touch My Croque-Monsieurs – Ruimtemissie: Schruimtemissie

TDTMCM - Ruimtemissie: SchruimtemissieKaj Bos en Abel van Gijlswijk hebben kapsones. Nog voordat het tweetal als...

Alexander O’ Neal – 5 Questions: The New Journey

Alexander O`Neal - 5 Questions: The New Journey Er is op het moment geen enkele succesvolle R&B artiest die het genre...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT