RECENSIE: Alexander O`Neal - 5 Questions: The New Journey

Alexander O’ Neal – 5 Questions: The New Journey
recensie cijfer 2010-09-23 Er is op het moment geen enkele succesvolle R&B artiest die het genre vertolkt zoals dat in de jaren negentig werd gedaan. Want wie zit er nu nog te wachten op de extreme zoetsappigheid van Boyz II Men? Bestaan er überhaupt nog vrouwen die opgewonden worden van legendarische teksten als: ”I’ll pay your rent, I’ll buy your clothes, I’ll cook your dinner too… soon as I get home from work” (van Babyface) of ”Let me hold you tight, if only for one night” (van Luther Vandross)? Ik denk het niet. De R&B van vandaag is pure popmuziek, toevallig gezongen door een chocoladebruine loverman met een naam als Ne-Yo of Jason DeRulo. Zelfs de zelfgekroonde koning van het genre, R. Kelly, maakt al jaren geen echte R&B meer.

Alexander O’ Neal geeft helemaal niets om al die vernieuwing. Sterker nog, op zijn nieuwe cd, 5 Questions: The New Journey duikt hij diep terug in de tijd. Soms zelfs naar een periode van vóór Boyz II Men. De plaat klinkt nergens als een album dat is uitgebracht in 2010. Dat hoeft niet erg te zijn, ware het niet dat O’ Neal’s nummers van dezelfde kwaliteit zijn als alle liedjes in de tv-serie Glee. Het is alsof iemand een onbenullig acteurtje heeft ingehuurd om oude, bekende liedjes opnieuw in te zingen. De teksten zijn een beetje aangepast, hier en daar zitten wat nieuwe noten, maar uiteindelijk is het enige positieve aan het eindresultaat dat je begint terug te denken aan het geweldige origineel van de oorspronkelijke muzikant.

Zo zijn de eerste nummers op de tracklist, ‘My House’ en ‘I’m Back’, niets meer dan magere pogingen om Bobby Brown-klassiekers als ‘My Prerogative’ en ‘Every Little Step I Take’ te kopieren. En ‘Minnesota Shuffle’ is een schaamteloze poging tot het maken van een steppers-song, zoals R. Kelly dat regelmatig doet. In de eerste seconden van dit nummer probeert O’ Neal zelfs te zingen zoals R. zingt: “Ohhhhh well!” Meer dan pogingen zijn deze liedjes overigens niet. Vooral de laatstgenoemde track is een draak van een plaat.

O’ Neal’s eerste album werd uitgebracht in 1985. Het is dus erg vreemd dat hij zich blijkbaar niet meer kan herinneren wat voor soort muziek hij toen zelf maakte. 5 Questions bestaat uit niets meer dan mager jatwerk, waar hoogstens de oudjes die de zanger een aardige man vinden van kunnen genieten.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Alexander O`Neal Label:Groove Attack
Laura López Castro & Don Philippe - Optativo

Laura Lopez Castro y Don Phillipe - OptativoHoewel Laura López Castro op papier uit Duitsland komt, is zij eigenlijk...

Bloomfield – All the lights out

Bloomfield - All The Lights Out In december 2006 wordt in Rotterdam Bloomfield opgericht. Vanaf de eerste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT