RECENSIE: Lucky Fonz III - Hoe Je Honing Maakt

Lucky Fonz III - Hoe je honing maakt
recensie cijfer 2010-09-25 Lucky Fonz III doet dingen op zijn eigen manier. Zijn eigen muziek vergelijkt hij met een kind die een raket nabouwt met plaksel en papier en dan roept dat het een raket is, maar ondertussen loopt er wel een steeds groter groeiende groep mensen weg met zijn muziek. Ook verruilde Lucky, die in het dagelijks leven Otto Wichers heet, onlangs PIAS voor het Nederlandse hiphop-label Top Notch waarop bijvoorbeeld de Fakkelbrigade, The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig uitkomen. Het nieuwste album is, geheel in stijl, dan ook Nederlandstalig.

Op Hoe je honing maakt worden verschillende zaken bezongen. Het bekendste nummer van de cd, ‘Ik heb een meisje’, is één van de vrolijkste nummer. Lucky zingt over zijn verliefdheid in het onder orkest begeleide nummer. Tijdens vorige tours werd het af- en toe al gezongen voor alle aanwezige verliefde stelletjes. Ook over verliefdheid gaat ‘Wat Ook een Ander zegt’, gezongen met Janne Schraa van Room 11. Niet alleen is het een vrolijk nummer, maar een grappige tekst maakt het af: “zelfs de buurman steekt een peukje op, als we klaar zijn met elkaar”. Somberder is ‘Ooit was ik jong’. Het nauwelijks door instrumenten ondersteunde, melancholische nummer is een stuk ingetogener. Ook het eerste nummer van de cd, het jam-nummer ‘Wat ik Zou Zeggen Als Het Kon’ gaat over ouderdom. In eenvoudige zinnen legt de zanger aan zijn oma uit hoe het inmiddels met hem gaat en dat zijn oma een speciale gast mag zijn bij zijn concerten. Het Leonard Cohen-achtige nummer ‘Hel’ is ook niet het vrolijkste nummer op de plaats, zoals de titel al doet vermoeden. Gelukkig deelt Lucky op dit album ook lichtvoetiger wijsheden zoals: “Jongens zijn net meisjes, maar dan zonder geluk. Jongens zijn verliezers, verliezers stuk voor stuk”.

Het Nederlands lijkt Lucky goed te liggen. Als fan van zijn eerdere albums is ‘Hoe je Honing Maakt’ dan ook een welkome aanvulling. Wel is ‘Hoe je honing maakt’ over het algemeen minder vrolijk dan je zou verwachten. Desalniettemin blijven de teksten iets geheel eigens hebben en de muziek is aanstekelijk als de Beatles. Hopelijk geeft dit Nederlandstalige album van Lucky Fonz III dan ook de status aan de artiest die hij verdient.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Lucky Fonz III Label:TopNotch
Enslaved – Axioma Ethica Odini

Enslaved - Axioma Ethica OdiniVoor een ware black metal fan kan de sound van de muziek niet rauw en puur...

Volbeat – Beyond Hell/Above Heaven

Volbeat - Beyond Hell/Above Heaven Het Deense Volbeat behoeft eigenlijk geen introductie. De band timmert...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT