RECENSIE: Drake - Thank Me Later

Drake – Thank Me Later
recensie cijfer 2010-07-02 Na een paar goeie mixtapes en een contract bij Lil Wayne’s platenmaatschappij werd het tijd voor Drake om een volwaardige plaat op te nemen. De Canadese rapper kreeg hiervoor hulp van hot-shot producers à la Kanye West en Timbaland. Zijn debuutplaat, Thank Me Later gedoopt, kon bijgevolg al lang voor zijn release op heel wat media aandacht rekenen. Gastoptredens van onder meer Alicia Keys, T.I. en Jay-Z moesten er dan weer voor zorgen dat het album een waar succes werd. En inderdaad, het album schoot meteen naar de eerste plaats in de Billboard 200 en overschaduwde volledig de komst van Eminems nieuwste telg.
Drake en compagnie openen letterlijk met vuurwerk, oftewel ‘Fireworks’. Alicia Keys verzorgt het refrein en doet dat verdomd goed. Hier wordt ook de toon gezet voor de volgende dertien songs, Drake rapt rustig doorheen de zang van zijn invités. Op zijn eerste single en hit met grootste potentieel ‘Find Your Love’ gaat hij echter helemaal solo. Maar het ene heeft niets met het andere te maken, de kwaliteit ervan is vooral te danken aan de duidelijke invloed van Kanye West in het productieproces. Voorts verzorgen ‘Over’ en ‘Thank Me Now’ deze jongeheer’s swagger en zullen ze hem goedkeurend heen en weer zwaaiende handpalmen opleveren.

“Money just changed everything” , de eerste zin van de cd vat het hele oeuvre en meteen zijn hele leven goed samen. Zo beschrijven bijna alle teksten het leven aan de top, uitgezonderd van de occasionele lovesong. Deze man wordt dan ook terecht vergeleken met Kanye West: last van een spannend kraagje en werd tijdens zijn jeugd in Toronto niet regelmatig onder schot genomen. Ook muzikaal leunt hij bij diezelfde collega rappar aan, de raps en beats zijn melodieuzer en minder snijdend dan die van pakweg Eminem of 50 Cent.

Grote afwezigen op dit album zijn de echte hits. De opeenvolging van sterke songs maken van dit werk aangenaam luistervoer, maar de grote namen op de producerslijst slagen er echter niet in om een paar knallers te creëren. Zoals wel vaker was de hype een beetje overdreven, maar binnen een paar jaar zal deze jonge rapper zijn gading in het wereldje ongetwijfeld hebben gevonden.
Recensent:Stephaan Cloet Artiest:Drake Label:Universal
In Memoriam – Comeback To Life

In Memoriam - Comeback To LifeIndonesië is niet direct het eerste land dat je met metal zou associëren....

Sticks & A.R.T. – Alledaagse Waanzin

Sticks & A.R.T. - Alledaagse Waanzin De centrale man van de Zwolse hiphopscene is met Alledaagse Waanzin alweer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT