RECENSIE: Race Horses - Goodbye Falkenburg

Race Horses - Goodbye Falkenburg
recensie cijfer 2010-07-27 Gorky's Zygotic Mynci hield er in 2006 mee op. De speelse indiepopband uit Wales hield er na 15 jaar mee op, maar echt tijd om te treuren is er niet. Wales heeft immers al een waardige opvolger klaar staan in de vorm van Race Horses, opgericht in 2005 als Radio Luxembourg.

En ook dit gezelschap houdt van een aardig potje psychedelische pop, zingt Engels en Welsh, en heeft een zeker tongue-in-cheek gehalte. Het kan niet anders dan Gorky's Zygotic Mynci heeft hun geluid beïnvloed. En daar is helemaal niets mis mee. Vooral ook niet omdat Race Horses niet alleen naar de landgenoten heeft geluisterd.

Zo lijken de gehele jaren ’60 pop, Pulp, absurditeit van Pavement en uiteraard The Beatles de band te hebben gevormd. De mix die hier uit naar voren komt, geeft de jonge band op de eerste leg een zeer eigen geluid. Soms een beetje corny, maar wel voortdurend zeer gevarieerd. Inzet van de kazoo, kinderlijke koortjes en andere plotse kinderspeelgoedgeluidjes, alles kan op Goodbye Falkenburg. Daardoor hoef je je geen moment te vervelen bij het beluisteren van dit kleinood.

En net zo gevarieerd als het geluid zijn ook de composities. Allemaal klinken ze als of ze zijn geschreven en gespeeld met een kindsgemak, maar belangrijker; alle dertien laten ze een andere kant van de band zien. Van de popbalade tot kleine popopera’s in een nummer, alles komt aan bod. Het is dan ook welhaast onmogelijk je te vervelen met deze plaat, of het moet zijn dat je een aantal wendingen wat vergezocht vindt. Want dat zijn ze soms, net iets te absurd of te gezocht. Daar weet de band nog niet helemaal wat doseren is. Leren ze dat echter doseren, dan hebben we hier te maken met het debuut van een Britse band die zich opmaakt de wereld te veroveren.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Race Horses Label:Rough Trade Records
Povo - The Yellow of the Sun in You

Povo - The Yellow of the Sun in YouHet Deense jazzcombo Povo is afkomstig uit Denemarken. Met The Yellow of...

Continuance – Carry Ourselves

Continuance - Carry Ourselves Als Continuance de eerste tonen inzet, denk je waarschijnlijk; ‘Hier ga ik...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT