RECENSIE: Povo - The Yellow of the Sun in You

Povo - The Yellow of the Sun in You
recensie cijfer 2010-06-18 Het Deense jazzcombo Povo is afkomstig uit Denemarken. Met The Yellow of the Sun in You maakt het een geweldige opvolger van het goed ontvangen debuut We Are Povo. De groep wordt op de nieuwe plaat ondersteunt door drie vocalisten, die om beurten het gevoel van de plaat zeer goed versterken. En dat gevoel is behoorlijk relaxed: Povo speelt soepel en technisch op hoog niveau en laat daarbij een lounge-achtig gevoel achter. Ze blijft deels in de roots, maar vergeet niet dat het 2010 is.

Opvallend is bijvoorbeeld het nummer ‘What Not to Do’. Temu Bacot, de zanger, bezingt Facebook en het internet in een ritmische piano-trompet combo. Vaak gaan dit soort zaken bij andere groepen fout, omdat de basis van de muziek vergeten wordt. Bij Povo gaat het echter primair om de muziek, die tijdloos over moet komen. Van niet onaanzienlijk belang zijn hierbij de drie vocalisten. Andy Bey, oude rot in het vak, ondersteunt maar liefst vier nummers op de cd. Het experimentele ‘Celestial Blues’ wordt met lange aanlopen en langgerekte zangstukken zoals ”Yeaaasss, staying alive out of the dark” een behoorlijk retro-nummer. Ook Saidah Baba Talibah, die de titeltrack mag bezingen laat het gevoel achter hier met een sterke muzikante te maken te hebben. The Yellow of the Sun in You is voornamelijk een late-avond plaat, wat hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door de rijkelijk aanwezige blazers. Een van de moderne nummers op de cd ‘In The Morning’ komt het dichtst in de buurt van pop, dankzij het elektronische geluid van de drums, maar ook hier worden de wetten van de oorspronkelijke muziek goed toegepast.

De afgelopen weken is de Jazz-cd van Povo niet meer uit mijn cd-speler geweest. Zelfs na zeer vaak beluisteren blijft Povo boeien. Deze cd is dan ook één van de beste cd’s die verschenen is het afgelopen jaar. Niet alleen omdat de muziek zo goed is, maar ook omdat overal op het album blijkt dat de muzikanten een groot hart voor het vak hebben.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Povo Label:Groove Attack
Kyte – Dead Waves

Kyte - Dead WavesDe vier-koppige band Kyte komt met hun debuutplaat. Dead Waves moet een...

Race Horses - Goodbye Falkenburg

Race Horses - Goodbye Falkenburg Gorky's Zygotic Mynci hield er in 2006 mee op. De speelse indiepopband uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT