RECENSIE: John Coffey - Bright Companions

Cover John Coffey - Bright Moments
recensie cijfer 2012-09-14 De Utrechtse formatie John Coffey liet op de afgelopen editie van Eurosonic een onuitwisbare indruk achter. Hun mokerharde show leverde deals op met een platenlabel en een boekingskantoor. Daar ging natuurlijk wel wat aan vooraf. De band werd tien jaar geleden opgericht en bracht in 2009 debuutplaat VANITY uit. Dat album werd goed ontvangen en er volgde een Europese tour. In 2010 stapten de zanger en een van de gitaristen uit de band, maar dat verlies werd snel opgevangen. In november 2011 dook de band de Gröndahl Studio in Stockholm in en werkten daar samen met producer Pelle Gunnerfelt (o.a. bekend van producties voor Refused en The Hives) en Jag Jago (The Ghost of a Thousand). Het resultaat is een stevige postcore-punkrock ’n roll plaat met internationale allure: Bright Companions.

De titel van de plaat verwijst naar de hechte band die de bandleden met elkaar hebben en is afkomstig uit het gedicht ‘Dirge’ van Ralph Waldo Emerson (Boston, Amerika, 1803 – 1887). “Who trod with me this lonely vale. The strong, star-bright companions.” Het gedicht vormt ook de basis van de titeltrack van het album. Emerson zal nooit ook maar enig vermoeden kunnen hebben gehad dat een onderdeel van zijn creatie met zoveel overgave ten gehore zou worden gebracht. En in dat laatste ligt de kracht van zanger David Achter de Molen. Hij raast als een maniak, de hele plaat lang. Van panische screams tot cleane zang, hij draait er zijn hand niet voor om. Hij legt zijn ziel erin en zweept de boel daarmee op.

Daarbij wordt hij begeleid door muzikanten die de kunst van de rock ´n roll verstaan. John Coffey is goed geoliede machine die op Bright Companions ruim 37 minuten doordendert en alles aan gort beukt wat in de weg staat. De band beweegt van punkrock tot sceamo en van hardcore tot metal. Is de band zoekende? Nee, de band weet precies wat het wil en heeft de verschillende muzikale ingrediënten samengesmolten tot een ijzersterk geheel. Het resultaat is een eigen sound waar het zich mee onderscheidt. De Utrechters leveren één van de meest verrassende en overtuigende (Nederlandse) releases in het genre dit jaar en dat is allemaal verpakt in een superdeluxe digipack!
Recensent:Rogier Bennink Artiest:John Coffey Label:Aces High Promotion
Cover Anna Aaron - Dogs In Spirit

Anna Aaron - Dogs In SpiritSommige mensen met obsessieve trekjes en een nogal duister, solitair karakter...

Cover In This Moment - Blood

In This Moment - Blood Verleidelijk, bloed commercieel, pakkend en verslavend zijn de eerste woorden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT