RECENSIE: Brother Ali - Us

Brother Ali - US
recensie cijfer 2010-01-05 Brother Ali is geboren als Jason Newman en een Amerikaanse hiphop artiest. Is een blanke rapper vaak al een bezienswaardigheid, een blanke rapper die zich Brother Ali noemt is dat helemaal, zeker als die rapper niet alleen blank, maar zelfs een blanke met albinisme is. Ali heeft al een aantal cd’s gemaakt en werkt veel samen met producer Ant van Atmosphere. Zijn nieuwste cd Us is dan ook weer uitgebracht op het label wat Ant samen met collega rapper Slug heeft opgereicht: ‘Rhymesayers Entertainment’

Laat je niet weerhouden door de wellicht wat beladen naam van de artiest. Us is een van de betere Amerikaanse albums die laatste tijd zijn verschenen. Ali is nergens dik aan het preken of geloof aan het uitdiepen. Wel gaat hij in zijn teksten emotioneel de diepte in. Zo gaat 'Tight Rope' over homoseksualiteit en 'Babygirl' over verkrachting. Ook de nummers 'Slippin Away' waarin hij beschrijft hoe iemand zich niet los kan maken van zijn criminele omgeving en 'You Say (Puppy Love)' waar hij de liefde van zijn leven uitlegt dat ze eerst en vooral van haar zelf moet houden zijn voorbeelden van die mooie teksten. Brother Ali verstaat de kunst van storytelling als de beste. Zelden heb je een rapper zulke goede en geloofwaardig teksten horen rappen. Het zijn echter niet alleen diepe teksten. Op 'Best @ It' met Freeway en Joell Ortis laat Ali horen dat hij ook met een dikke battle-tekst uit de voeten kan. Een eerlijke battle tekst, dat dan weer wel, maar wel een van ruim 2 minuten die hij er met een enkele adempauze keihard uit knalt. De soulfulle beats van Ant vormen een perfecte harmonie met de stem en teksten van Brother Ali, zo klinkt 'Crown Jewel' als een oude Gang Starr. Goede teksten met soulfulle beats.

Bij het recenseren van cd’s krijg je veel materiaal te horen. Daar zitten goede cd’s, slechte cd’s en verrassingen tussen. Us van Brother Ali is zo’n verrassing. Een geweldige cd die onverwachte diepgang biedt zonder prekerig te worden. Onbekend maakt onbemind, daarom ben ik blij dat ik op de valreep van 2009 nog het album Us heb mogen luisteren.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Brother Ali Label:Rhymesayers Entertainment
Gofish - Are you ready

GoFish - Are You Ready?!Het uit Zeeland afkomstige Gofish , niet te verwarren met christelijke...

Wende - No 9

Wende Snijders - No 9 Wende Snijders had het bij het maken van haar eerste zelfgeschreven en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT