RECENSIE: Kansas - There's Know Place Like Home

Kansas – There’s Know Place Like Home
recensie cijfer 2009-11-19 Kansas is voor velen de band van de arbeidsvitaminen hit ‘Dust In The Wind’. Natuurlijk heeft de band meer gemaakt dan de spirituele ballad. In de jaren zeventig wisten de heren een aantal symfonische hardrock klassiekers te produceren, en werden er miljoenen platen aan de man gebracht. De band heeft echter het laatste decennium nog slechts verzamelaars en live platen uitgebracht. Het meest recente studioalbum is alweer negen jaar oud. Het gezelschap uit Topeka, Kansas vierde onlangs dat men alweer 35 jaar geleden is begonnen en heeft voor de gelegenheid een dvd uitgebracht met een speciaal concert in de thuisstad van de band.

There’s Know Place Like Home is opgenomen in februari 2009 in de plaatselijke White Concert Hall. Voor deze show is een compleet orkest ingehuurd om de muziek van de band extra te ondersteunen. Op deze manier wordt het toch al klassiek getinte geluid extra kracht bijgezet. De bezetting is natuurlijk niet meer die van de jaren zeventig maar drummer Phil Ehart en zanger/toetsenist Steve Walsh zijn als leden van het eerste uur aanwezig Tevens worden ze in enkele nummers bijgestaan door medeoprichter Kerry Livgren en is ook violist David Ragsdale aanwezig. Weliswaar is de laatste niet een origineel bandlid maar wel vaste waarde in jaren tachtig. Natuurlijk is ook ex-gitarist, en huidig Deep Purple lid, Steve Morse uitgenodigd om de feestvreugde te verhogen.

Het concert is hiermee eigenlijk een reünie concert, waarbij natuurlijk niets aan het toeval is overgelaten. De band speelt, naar de mogelijkheden die heren van die leeftijd hebben, een bevlogen set. Vooral de wisselwerking tussen het virtuoze vioolspel van Ragsdale en het orkest zorgt regelmatig voor magische momenten. Zanger Steve Walsh is gebonden aan zijn keyboards en komt pas bij de grote hit ‘Dust In The Wind’ naar voren om tussen zijn collega’s te zingen. Natuurlijk komen alle favorieten langs, waarbij het zwaartepunt op de jaren zeventig succesalbums Leftoverture en Point Of Know Return ligt. De helft van de songs komen van die albums. In de gedoodverfde afsluiter ‘Carry On Wayward Son’ staat het podium lekker vol en zorgen alle meespelende gasten dat het nummer een behoorlijk zware uitvoering krijgt. Dat Kansas lekker ongecompliceerd kan rocken, blijkt wel uit de bonustrack ‘Down The Road’ dat is opgenomen tijdens de soundcheck en de band in al haar eenvoud laat uitblinken. Het plezier spat er vanaf.

Mooi om te zien is dat het publiek regelmatig uit de stoelen overeind komt om op de muziek te bewegen en te klappen. De mooie rustige beelden en sfeervolle lichtshow maken dat de dvd plezierig is om naar te kijken. Het geluid is perfect en de band maakt geen fouten, waardoor je wel de indruk krijgt dat er achteraf nog wel iets aan gesleuteld is. Verder zijn er geen extra’s toegevoegd, maar dat is ook niet nodig. Met dit concert is alles wat Kansas belangrijk maakte perfect belicht. Samen met een dubbel cd in een mooie box wordt dit een fijn cadeau voor papa (of opa) onder de kerstboom, zodat die gelijk zijn oude kansas LP’s nog eens kan afstoffen. Teren op oude roem kan soms best lekker zijn!
Recensent:Jan Didden Artiest:Kansas Label:InsideOut Music
various - hiphop in je smoel smoelwerk

Various - Smoelwerk. De Ontwikkeling van Hiphop in Nederland...De website Hiphop in je Smoel (HIJS) bestaat tien jaar en ter ere hiervan...

Rob van de Wouw - Tunnelvision

Rob van de Wouw - Tunnelvision Tunnelvision is de titel van het nieuwe album van trompettist Rob van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT