RECENSIE: Rob van de Wouw - Tunnelvision

Rob van de Wouw - Tunnelvision
recensie cijfer 2009-12-12 Tunnelvision is de titel van het nieuwe album van trompettist Rob van de Wouw. Rob studeerde bij trompettisten Benjamin Herman en Eric Vloeimans. Grote namen, en Van de Wouw is een belofte van hetzelfde kaliber. Hij heeft zijn cd laten produceren door Marc de Clive-Lowe, een van de beste Nu-jazz producers van het moment.

Tunnelvision slaat op het proces van muziek maken. In een enkele ruimte zitten en je compleet focussen op je muziek. Het kan en zal waarschijnlijk ook slaan op het product wat hieruit ontsproten is. De zeer fraaie en aan alle kanten uitklapbare hoes van de cd toont aan de buitenkant een gat wat als een soort tunnel een stuk hout in lijkt te gaan en wat binnenin de hoes in een tunnel van bladeren verdwijnt. Maar dan het belangrijkste, de muziek. Ook de luisteraar wordt een tunnel in getrokken. Dit gebeurt heel onopvallend in het eerste nummer, met de toepasselijke titel 'Steppin’ in'. Dat eerste nummer is meteen een schoolvoorbeeld van waar een intro aan moet voldoen. Hier zouden veel meer muzikanten naar moeten luisteren en een voorbeeld aan moeten nemen. Rob van de Wouw staat dan wel als enige naam op de hoes van deze cd, maar zijn rol binnen de nummers is opvallend klein. De trompet klinkt niet alleen erg ingetogen, maar lijkt ook sluitpost van de muzikale trip. Dat lijkt een negatieve kwalificering, maar is het absoluut niet. De cd is uitermate goed geproduceerd door de Clive-Lowe die veel nummers in een jazz stijl erg dansbaar gemaakt heeft. Het resultaat is een soort mengsel van triphop met jazz. En juist doordat van de Wouw zijn trompet niet agressief bespeelt en lijkt te wachten tot het moment waarop zijn inbreng echt nodig is, geeft hij de nummers dat beetje extra schwung waardoor het geheel een top cd wordt. En op het moment dat je swingend en rustig genietend aangekomen bent bij het laatste nummer wordt je netjes weer geheel in alle rust op aarde gezet in de outro “Sneakin’out.” Bijkomend voordeel van deze cd is overigens dat outro en intro goed op elkaar passen, zodat je door middel van de repeat knop uren in een continue tunnelvisie kunt blijven hangen.

Tunnelvisie is een totaalervaring waar je echt de tijd voor moet nemen. Dan zul je echt een muzikale trip beleven die de moeite meer dan waard is. Het gebeurt zelden dat je een cd in handen hebt die geen skip momenten bevat, sterker nog, Tunnelvisie is een cd die je in een keer moet beluisteren zodat je in de muzikale trip kan blijven en even de realiteit kwijt bent.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Rob van de Wouw Label:Pias
Kansas – There’s Know Place Like Home

Kansas - There's Know Place Like Home Kansas is voor velen de band van de arbeidsvitaminen hit ‘Dust In The...

The Fifth Alliance – Reflections On Consciousness

The Fifth Alliance - Reflections on Consciousness Is het een demo of een EP? Het is in ieder geval geen langspeler: 17...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT