RECENSIE: As Enemies Arise - Show me that Smile

As Enemies Arise - Show me that smile
recensie cijfer 2009-12-13 Sinds januari 2008 maakt het Nijmeegse As Enemies Arise de regio onveilig. Na hun eerste optredens ontstond een eerste demo, werden twee van de oorspronkelijke leden ingewisseld en werd er meer opgetreden. In de huidige staat bestaat de band nu uit vijf jonge gasten met een voorliefde voor beukmuziek.

Deze EP maakt een sterk gestroomlijnde indruk: het klinkt strak. De ritmewisselingen dragen bij aan de variatie en de screams komen vanuit een diep gat. Toch is het ene nummer op de EP anders dan het andere. Het rap startende ‘Shows Me That Smile’ beukt bijvoorbeeld een stuk meer dan ‘Dive in the Deep’ en heeft ook meer herkenbare trashmetal invloeden. ‘Traitor Among Us’ is melodischer dan de rest en heeft daardoor meer van de populaire emocoregroepen. Alhoewel dat vooral zit in het riffje dat steeds herhaalt wordt en de bridge die een hoog ‘emo-gehalte’ heeft. De overgang naar het einde van het nummer tracht weer meer in de gitaarvirtuosenhoek en mathcore te komen. ‘Down to Nothing’ start minder melodisch, met een moerasachtige riff. Het snelle drumwerk en tempowisselingen die volgen maken de chaos completer. Afsluiter ‘Sleep in Ashes’ doet me op de één of andere manier weer erg denken aan Iron Maiden. Waarschijnlijk komt dit door de hoofdriff die niet alleen blijft hangen, maar ook de typische jaren ’80 overgang richting het einde.

As Enemies Arise zet een stevige kwaliteits-EP neer. De EP klinkt goed geproduceerd en is gevarieerd. Voor zo’n jonge band is er veel te horen en zit er veel variatie in de hardcore. De band lijkt sterk geïnspireerd op de trashmetal, maar ook op de wat technischere hoek. Op de EP hoor je een duidelijke afwisseling van beiden.
Recensent:Erik Oudman Artiest:As Enemies Arise Label:Eigen Beheer
Michael Jackson – This Is It

Michael Jackson - This is ItHet overlijden van de zelfverklaarde King Of Pop op 25 juni van dit jaar zal...

Halte 5 – Dag Als Vandaag

Halte 5 - Dag als Vandaag Halte 5 wordt begin 2004 opgericht in Breda. Ron de Ruiter, Freek Imbens,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT