RECENSIE: Michael Jackson - This is It

Michael Jackson – This Is It
recensie cijfer 2009-11-08 Het overlijden van de zelfverklaarde King Of Pop op 25 juni van dit jaar zal niemand ontgaan zijn. De mediastorm die losbarstte na zijn dood is werkelijk ongekend. Talloze bekende Nederlanders mochten in allerlei praatprogramma’s vertellen hoe ongelofelijk goed Michael Jackson wel niet was en wat hij had betekend voor de popmuziek. Dat hij al jaren geen fatsoenlijke plaat meer had uitgebracht en veelvuldig negatief in het nieuws was, daar hoorde je opeens niemand meer over. Over de doden duidelijk niets dan goeds.

Jackson’s overlijden kwam ongeveer drie weken voor de start van zijn vijftig data tellende concertreeks in de Londense O2 Arena. Dit maakte zijn dood natuurlijk extra zuur voor de vele fans die een kaartje hadden voor één van deze optredens. Als schrale troost is er nu de film This Is It waarin beelden te zien zijn van de repetities voor deze shows. Tegelijk met de release van deze film, is ook een compilatiealbum uitgebracht, dat dezelfde titel heeft.

De gewone muziekliefhebber die op zoek is naar een verzamelaar met al Jackson’s grote hits kan This Is It beter laten liggen. De tracklist is namelijk verre van compleet. Zo op het eerste gezicht zijn ‘Ben’ en ‘Bad’ de meest opvallende afwezigen, maar ook bijvoorbeeld ‘Dirty Diana’, ‘Off The Wall’ en ‘Blame It On The Boogie’ ontbreken op This Is It. Gelukkig staan andere klassiekers, zoals ‘Thriller’, Beat It’, ‘Billie Jean’, ‘Smooth Criminal’ en ‘They Don’t care About Us’ er wel op.

Hiernaast is er helaas ook plaats voor draken als ‘Human Nature’ en ‘Earth Song’ en ook voor het zeer zwakke ‘Jam’. Jackson’s stem verzuipt in dit nummer in de nogal belabberde muziek en het stukje rap van Heavy D weet ook niet te overtuigen.

Puur als verzamelaar is This Is It dus niet zo interessant, maar dit is op zich geen probleem. Er zijn namelijk genoeg verzamelaars die wel een compleet beeld van Jackson’s carrière geven, zoals bijvoorbeeld King Of Pop uit 2008.

Voor de fans is This Is It daarentegen wel zeer interessant. Het album bevat namelijk twee versies van de gelijknamige song, die verder niet los te koop is. Het nummer wordt gepromoot als nieuwe Michael Jackson song, maar stamt eigenlijk al uit 1983. Het was oorspronkelijk bedoeld voor het album Walk A Fine Line van Paul Anka, waarop deze het samen met Jackson zou zingen. Het nummer, dat toen overigens nog ‘I Never Heard’ heette, haalde de plaat echter niet. Later verscheen het wel op het album I Wasn’t Born Yesterday van de Puerto Ricaanse zangeres Sa-Fire.

Naast deze nieuwe track bevat This Is It ook nog een bonus cd met hierop drie demo’s van bekende Michael Jackson nummers en een gedicht dat door de zanger wordt voorgedragen. Voor de fans is dit natuurlijk zeer interessant materiaal. Verder is This Is It gewoon een mooi vormgegeven hebbeding met veel foto’s van de te vroeg overleden zanger. Voor Michael Jackson’s fans, en dat zijn er sinds eind juni opeens weer een heleboel, is This Is It daarom een echte aanrader. Voor andere mensen niet.


Eerdere recensies van Michael Jackson:
- 28-02-2008: Thriller 25.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Michael Jackson Label:Sony Music
The Galacticos – EP Phone Home

The Galacticos - EP Phone HomeMoeders, houd uw dochters binnen! De jongens van The Galacticos hebben een...

As Enemies Arise - Show me that smile

As Enemies Arise - Show me that Smile Sinds januari 2008 maakt het Nijmeegse As Enemies Arise de regio onveilig....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT