RECENSIE: Steve Vai - Where the Wild Things Are

Steve Vai - Where the Wild Things Are
recensie cijfer 2009-11-21 Steve Vai is een gitaarvirtuoos. Zijn carrière begon toen hij voor Frank Zappa muziek op notenschrift schreef en the man himself doorkreeg hoe perfect hij hier in was. Op dat moment kreeg Vai al les van Joey Satriani, een andere gast die begon met gitaar spelen op de dag dat Jimi Hendrix overleed. Samen zijn Satriani en Vai ongeveer de meest technische gitaristen op deze aarde. Verder is Vai de uitvinder van de 7-snarige gitaar met massieve kast en maakt hij uiterst technische gitaarspel waar sommige kleine en grote jongetjes van dromen. De stijl van de muziek is kenmerkend voor de jaren ’80 en misschien ook nog een beetje jaren ’90.

Op deze dubbel-dvd met meer dan drie uur aan materiaal zien we een in zwart met paars geklede Vai met groenachtig doorzichtige gitaar op een houten podium staan. Weer wat later is de groene gitaar ingewisseld voor een gitaar met handgreep. Weer wat later staat Vai in een meer oranje shirt. Negen van de tien shots zijn die van Vai of zijn gitaar. Af en toe zie je zijn begeleidingsband: een drummer met een gekleurde tatoeage op zijn rug, een Aziatische vrouw op een viool in nachtkledij, een bassist met een baardje en nog wat lui. De beelden zijn allemaal gemaakt in het State Theatre, Minneapolis op 19 September 2007.

Wat duidelijk moge zijn is dat de nadruk van deze dubbel-dvd op de muziek en niet zo zeer op het geven van een sfeerimpressie ligt. Het schijnt zelfs dat Vai alles nog afgeproduceerd en geperfectioneerd heeft in de studio. Alle 27 nummers op deze lange dvd zijn dus eigenlijk nieuwe studio-opnamen in een live-ogend jasje. Niet dat Vai ergens een steek zou laten vallen overigens, want zijn gitaarspel is werkelijk onberispelijk. De show die hij neerzet is werkelijk zo strak dat je er gerust van mag wezen dat op de seconde precies is ingecalculeerd wat er moet gaan gebeuren. Inclusief Vai zelf, die als (toch wel) eigengeile klootzak de show steelt.

Stuk voor stuk zijn het dus strak gespeelde nummers, die een beetje over de top zijn. Hoewel het werk dat hij neerzet zich natuurlijk zich ook op hoge niveaus bevind, is het wel muziek waar je lang naar moet luisteren voordat je überhaupt doorhebt wat er gebeurt. Deze nieuwe dvd is dan ook een must voor fans, maar een beetje een overload voor nog-niet-fans zoals ik. Na anderhalf uur intensief kijken ben ik dan eigenlijk ook al wel sufgespeeld door de vele gitaarloopjes en riffjes.

Steve Vai blijft prestaties van formaat neerzetten, maar doet het wel op zijn manier. Echt live is het dan ook niet, maar strak is het zeker. Een prestatie van formaat voor de fan van guitar-hero(‘s)
Recensent:Erik Oudman Artiest:Steve Vai Label:Rough Trade Records
Daisy Cools – The Secrets We Keep

Daisy Cools - The Secrets we Keep Daisy Cools is geen nieuweling aan het front. In 2006 kwam ze al met haar...

The Devin Townsend Project – Addicted

Devin Townsend - Addicted De Canadese workaholic Devin Townsend is na een voor hem ongekend lange pauze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT