RECENSIE: Bellini - The Precious Prize Of Gravity

Bellini - The Precious Prize Of Gravity
recensie cijfer 2009-09-27 Na vier jaar komt de Italiaans/Amerikaanse postrockband Bellini eindelijk met hun derde plaat. Donkerder en prangender dan zijn voorgangers is hij het wachten waard geworden. The Precious Prize Of Gravity gaat voor bijna de helft over het verlies van naasten, en dat drukt zijn stempel op deze plaat.

Deze supergroep met (ex)leden van Girls vs Boys, Don Caballero en Uzeda weet als geen ander de postrock zoals die mid-jaren ’90 door bands als Slint en Rodan is neergezet levend te houden. Daar waar bij andere bands in het genre de zang vaak ondergeschikt is, gaat het hier juist om de poëtische lyriek van Cacciola. Zij brengt deze teksten op een wijze die hangt tussen Lydia Lunch en Julie Christmas (Made Out Of Babies, Battle Of Mice), meer pratend dan zingend, maar o zo urgent en “in-your-face”.

Muzikaal wordt dit alles begeleid door een band die op geen enkele wijze aan opsmuk doet. Een pompende ritmesectie met staccato gitaar duidelijk en met verdienste geproduceerd door Albini. Misschien het best te vergelijken met de dichterlijke Enablers, wordt de muziek hier gebruikt om de teksten beter uit te laten komen. Harde riffs, als bij Jesus Lizard, aangevuld met de complexe ritmiek van June of ’44 en Don Caballero breken je hoofd in en brengen samen de teksten hoger.

Bellini is geen vernieuwende band maar met The Precious Prize Of Gravity zet het viertal wel een parel in het genre neer. Zeker hoogtepunt ‘The Thin Line’, waar Cacciola aan het einde wordt vergezeld door wat mannen stemmen snijdt door merg en been. Donkere en zware postrock met hardrock elementen die krijst om je aandacht, die je vooral doet hopen dat dit Italiaans/Amerikaans gezelschap niet weer vier jaar wacht om met een volgende te komen.

Fijne gegeven voor de echte verzamelaars is dat de eerste 200 platen op gekleurd vinyl worden gedrukt. En nog fijner, al het vinyl wordt met cd geleverd. Goede zet van label Temporary Residence LTD. en erg welkom bij de liefhebbers van de grote hoes.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Bellini Label:Temporary Residence Ltd
Jamie T – Kings & Queens

Jamie T - Kings & QueensJamie Alexander Treays, beter bekend als Jamie T , debuteert begin 2007 met...

Mark Knopfler – Get Lucky

Mark Knopfler - Get Lucky Zo’n twee jaar na zijn alleszins aardige plaat Kill To Get Krimson komt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT