RECENSIE: Redemption - Snowfall on Judgment Day

Redemption – Snowfall On Judgment
recensie cijfer 2009-10-13 Het Amerikaanse Redemption is een band uit de dichtbevolkte Inside Out stal. Dit label heeft een hele fijne neus om de mooiste progressieve muziek op te sporen en heeft met Redemption één van de betere progmetalbands onder contract staan. De in 2000 opgerichte vijfmans formatie maakt muziek in de stijl van Symphony X, Dream Theater en Threshold. Het bekendste lid van Redemption is zanger Ray Alder, die vooral bekend is van Fates Warning. Hoewel door de stem van Alder de muziek wel raakvlakken heeft lijkt Redemption maar weinig op Fates Warning, dat een doorgaans progressievere koers vaart. Redemption trok in 2007 samen met Dream Theater de wereld rond, wat de band de nodige fans heeft opgeleverd.

Het vierde studioalbum van de heren heet Snowfall On Judgment Day en bevat tien lange songs die samen zeventig minuten klokken. Een hele zit, maar zolang de kwaliteit zo hoog is als op dit album is het geen straf om dit uit te zitten. Sterker nog, de repeat knop moet er regelmatig aan te pas komen. Met een heerlijk spetterende produktie knallen de tien metalhymnen als een orkaan uit je speakers. Elk nummer is voorzien van een gedenkwaardig melodie, maar is voldoende hard om de term metal fier overeind te houden. Opener ‘Peel’ heeft in de zanglijnen wel wat weg van Pain Of Salvation en is een lekker energiek nummer. Na drie stevige songs wordt in ‘Black And White World’ wat gas teruggenomen. Een klassiek piano-intro wordt gevolgd door een lekker mid-tempo ritme waarin de gitaren iets minder brullen en het toetsenwerk prominent aanwezig is. In dit nummer komt de stem van Alder mooi naar voren.

Over de hele linie is het gitaarwerk bijzonder sterk en laat horen dat de heren Nicolas Van Dyk en Bernie Versailles in de eredivisie van gitaristen thuis horen. Samen met de strakke ritmesectie heeft de band een gedenkwaardig album in elkaar geschroefd dat niet onder doet voor het beste werk van Symphony X en Dream Theater. Van deze laatste band doet zanger James LaBrie nog mee in ‘Another Day Dies’ waarin hij vocaal het duel aangaat met Alder. Laten we het houden op een gelijkspel. Het mooiste moet dan nog komen: het elf minuten durende orkestraal klinkende epos ‘Life In One Day’, dat de band naar grote hoogte stuwt en het album in stijl afsluit.

Snowfall On Judgment Day laat horen dat het nog steeds mogelijk is met een goed metal album voor de dag te komen. Niet vernieuwend, niet origineel, maar zo ontzettend lekker. Hier word je blij van. Daar veranderen de depressieve teksten over het einde der dagen helemaal niets aan. Ga zo door heren!


Eerdere recensies van Redemption:
- 05-04-2007: The Origins of Ruin.
Recensent:Jan Didden Artiest:Redemption Label:Inside Out
People In Planes – Beyond The Horizon

People in Planes - Beyond the Horizon People In Planes is een rockband uit Cardiff die eind jaren ’90 wordt...

Parachutes – The Working Horse

Parachutes - The Working Horse Het Duitse Parachutes is een hardcore band die vooralsnog alleen in eigen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT