RECENSIE: Ronny Munroe - The Fire Within

Ronny Munroe – The Fire
recensie cijfer 2009-08-31 Ronny Munroe heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn rol in Metal Church. Op de laatste drie albums van dit metal instituut mocht de 44-jarige Amerikaan de zang verzorgen, waarbij het zijn taak was David Wayne te doen vergeten. Deze, helaas te vroeg overleden, zanger van de band uit Seattle wist met zijn machtige stembanden de eerste twee albums van Metal Church tot klassiekers te bombarderen. Na een gedeeltelijk geslaagde Reünie overleed de man in 2005 na een auto ongeluk. Zijn rol in Metal Church was toen al overgenomen door Munroe die ondanks zijn goede prestaties de band niet echt naar een hoger plan kon tillen. Metal Church besloot daarom dit jaar de handdoek in de ring te gooien. Munroe koos ervoor alleen verder te gaan en presenteert nu zijn eerste solo album: The Fire Within.

Dat Munroe met deze plaat naadloos aansluit op het werk van Metal Church zal niemand verbazen. The Fire Within zou zomaar als een nieuwe plaat van zijn voormalige werkgever door kunnen gaan. Dat het geheel songtechnisch wat achterblijft, komt omdat de songschrijver niet Kurdt Vanderhoof (gitarist Metal Church) maar Ronny Munroe heet. Hij heeft wel overduidelijk zijn best gedaan er wat van te maken en heeft de gitaristen Michael Wilton (Queensryche) en Rick van Zandt (Metal Church) gevraagd om de gitaarpartijen te vervullen. Dat Vanderhoof ook nog als co-producer te boek staat, maakt dat de cirkel weer rond is. Het album is overigens gortdroog geproduceerd en klinkt enigszins lowbudget, alsof het nog steeds 1985 is.

Dankzij al de Metal Church referenties is The Fire Within een album dat lekker wegluistert zonder een echte topper te worden. Epische nummers als ‘Rebuild The Ruins’, ‘Across The Sea Of Souls’ en het geweldige ‘Demon Opera’ zijn songs die er in gaan als koek en zeker de Metal Church fans aan zullen spreken. Helaas staan er een aantal mindere nummers op zoals simpele opener ’Far’ en nietszeggende songs als ‘Ivory Towers’, ‘Evil Genius’ en ‘Ride Me’. Toevallig sluiten deze laatste drie nummers, samen met de obligate cover ‘Man On The Silver Mountain’ (Rainbow) het album af. Kwestie van de beste songs vooraan zetten

De eerst soloplaat van Ronny Munroe zal geen aardverschuivingen veroorzaken, daar is het de tijd niet meer voor. In de jaren tachtig had dit half geslaagde album ongetwijfeld hoge ogen gegooid. Voor de mensen die maar geen genoeg van metal uit die tijd kunnen krijgen is er The Fire Within.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ronny Munroe Label:Metal Heaven
Alle Benassi – Presents Mobbing Rock the Dog

Alle Benassi - Mobbing Rock the DogWie kent het legendarische nummer , met de waarschijnlijk nog legendarische...

A Fool in Love – Florence Rawlings

Florence Rawlings - A Fool in Love Vaak betekent het niet veel goeds wanneer een artiest zorgvuldig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT