RECENSIE: Threat Signal - Vigilance

Threat Signal – Vigilance
recensie cijfer 2009-09-06 Wat goed is komt snel. Zo wist Threat Signal het direct voor elkaar te krijgen haar debuut in 2006 bij het grote Nuclear Blast uit te brengen. De Canadese band werd gebracht als de nieuwe Fear Factory. Het feit dat ex-Fear Factory gitarist Christian Olde Wolbers het debuut produceerde hielp daar natuurlijk aan mee. De plaat werd de hemel in geprezen en voor Threat Signal leek een gouden toekomst in het verschiet te liggen. Dat het uiteindelijk drie jaar duurt voor opvolger Vigilance in de winkel ligt is wel jammer. Juist in deze tijden van vluchtigheid ben je na drie jaar alweer ruimschoots vergeten, ook al is er in die jaren veel gebeurd (bezettingswisselingen) wat als excuus aangevoerd kan worden.

Op dit tweede album is er muzikaal ook veel veranderd; de Fear Factory referenties zijn nog altijd dik aanwezig maar de band heeft haar stijl toch wat verlegt richting de melodieuze, minder logge, deathmetal in de Zweedse stijl. De band noemt zelf Soilwork als één van haar inspiratiebronnen en daar is wat voor te zeggen, hoewel Threat Signal ook enigszins neigt naar Sentenced. Het geluid van de heren is pittig maar altijd wordt de melodie in de gaten gehouden zodat het nergens uit de bocht vliegt. Het mooie aan de muziek zijn de lekkere overgangen van grunt naar cleane zang. Zanger Jon Howard verstaat de kunst om de twee zangstijlen op een natuurlijke manier te laten samensmelten. Er zijn wel meerder bands die op deze manier werken, maar nergens klinkt het zo coherent als bij Threat Signal. In vrijwel elk nummer wordt wel op deze manier gewerkt wat resulteert in songs die snel bekend in de oren klinken. Een catchy nummer als ‘In Repair’ maakt dat meer dan duidelijk en zo staan het hele album vol met dit soort lekker in het gehoor liggende nummers. Niet origineel maar wel verrekte lekkere muziek. Hoewel er geen zwakke broeders op het album staan steken nummers als ‘Through My Eyes’ (met een verslavend gitaarloopje) en het springerige ‘Lost’ daar weer boven uit. Niet toevallig zijn deze nummers beide gezegend met een heerlijk meebrul refrein. Verder dienen de mooie functionele gitaarsolo’s en riffs van de heren Weber en Montgomery genoemd te worden. Deze mannen zijn echte klasbakken op de gitaar.

Vigilance is een klasse album dat moeiteloos aansluit bij de melodieuze deathmetal top en toegankelijk genoeg klinkt om liefhebbers van traditionele metal aan te spreken. Nu maar hopen op een iets sneller vervolg.
Recensent:Jan Didden Artiest:Threat Signal Label:Nuclear Blast
Gotthard - Need To Believe

Gotthard - Need to BelieveVoor een stel Zwitserse hard rockers doet Gotthard het zo slecht nog niet....

Grain – Shut Your Mouth Kevin

Grain - Shut Your Mouth, Kevin Shut Your Mouth Kevin is het debuutalbum van de Rotterdamse Grain . Ze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT