RECENSIE: Tommy Tornado - Sunrise

Tommy Tornado - Sunrise
recensie cijfer 2009-09-13 Tommy Tornado, een wervelstorm of frisse wind? Ach, laten we ook gelijk maar met de open deur in huis komen vallen, met zo’n artiestennaam vraag je wel een beetje om dergelijke vergelijkingen. Maar goed, Tommy Tornado dus, alias van Thomas Streutgers, heeft met Sunrise zijn eerste soloalbum afgeleverd. Waarmee niet gezegd is dat meneer Tornado net is komen aanwaaien trouwens, hij heeft al het één en ander op zijn muzikale CV staan.

In 1997 won deze saxofonist – nu 28 jaar oud, dus reken maar uit hoe jong hij toen was – de Big Boss Jazz Award. Naast jazz, in onder andere de band JZZZZZP, kent zijn muzikale repertoire een behoorlijke hoeveelheid ska. Als bandlid van één van ’s Neerlands bekendere skabands Rude Rich & The High Notes, blies Tommy al menig noot met legendarisch skamuzikanten. Denk aan namen als Rico Rodriguez, Derrick Morgan, Alton Ellis, Dennis Alcapone, The Heptones. “Your Tommy sounds so much like our Tommy”, stelde voorgenoemde Alton Ellis, die Streutgers hierbij vergeleek met Tommy McCook (o.a. The Skatalites), niet de minste van zijn naamgenoten dus.

Sunrise mag dan gelden als soloalbum van Tommy Tornado, de andere bandleden van Rude Rich & The High Notes spelen ook nootje mee. Net als een hele keur aan nationale en internationale ska-artiesten, die hun gastbijdrage leveren aan het album. We noemen Dennis Alcapone, Rico Rodriguez, Winston Francis; Sunrise is een echt ska-album is geworden en Tommy Tornado wist de juiste gastmuzikanten te strikken om hier een steentje aan bij te dragen.

Ska is als muziekstroming een voorloper van rocksteady en reggae, maar is zelf weer een samensmelting van Caribische mento en calypso met Amerikaanse muziek als rhythm and blues en jazz. Dat een jazzsaxofonist goed overweg kan met ska, is hiermee goed te verklaren; het resulteert in het geval van Tommy Tornado’s eerste soloplaat in een goed uitgebalanceerd album. Sunrise vormt als plaat een samenhangend geheel, dat toch afwisselend genoeg is om niet te gaan vervelen. Het grootste deel van de nummers staat op naam van meneer Streutgers, maar hij heeft ook gevist in de skajazzvijver en een paar oude pareltjes weten op te poetsen. Zo horen we bijvoorbeeld ‘Door Peeper’, een plaatje uit 1970 van Winston Rodney, alias Burning Spear, op de Tornadoplaat gezongen door de warme stem van diens naamgenoot Winston Francis. Met Pempelem – je moet het gewoon vrolijk meepempelemen – gaan we nog iets verder terug, dit nummer zette Azie Lawrence al in 1964 op plaat.

Bij optredens wordt Tommy Tornado bijgestaan door zijn medemuzikanten van Rude Rich & The High Notes. Afgelopen zomer onder ander op Festival de Affaire en Haarlem Jazzstad. De komende maanden lijkt deze saxofonist druk bezet met optreden in allerlei andere bands, daarom mag hij vanaf zijn album Sunrise de herfststormen wegblazen.
Recensent:Ike Breed Artiest:Tommy Tornado Label:Sonic Rendezvous
Arkngthand – Songs Of Fire And Ice

Arkngthand - Songs of Ice and FireHoewel in Nederland veel goede metal bands rondlopen is het power metal genre...

Amanda Palmer – Who Killed Amanda Palmer: A Collection Of Music Videos

Amanda Palmer - Who Killed Amanda Palmer (dvd) Voor de verstokte fan is deze dvd, met daarop elf muziekvideo’s, twee...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT