RECENSIE: Flinke Namen - Superstuntwerk

[Flinke namen] – [Superstuntwerk]
recensie cijfer 2009-07-22 Zo, dat is een statement, je groep de naam Flinke Namen mee geven. Zeker als er individueel nog niet zo heel veel prestaties geleverd zijn. Het viertal Flinke namen bestaat uit Dj the Flexican (bekend van onder andere de Top Notch mixtapes), Sef (sidekick op het Opposites nummer 'Dom, Lomp en Famous'), MC Fit (eigenlijk nog nergens echt van bekend) en Murth (hiphop-fossiel, stand-up comedian). En aangezien men in Nederland je kop er af hakt zodra je deze boven het maaiveld uitsteekt is de hamvraag of de heren echt zo goed zijn als ze suggereren.

Op de mixtape Op Volle Toeren was vorig jaar al te horen wat de Flinke Namen in huis hebben. Ook dit jaar was er vlak voor de release van hun album ineens een mixtape. Deze tape Kunst en Vliegwerk legde de lat wel erg hoog voor het album. Er zijn echter twee belangrijke verschillen tussen deze twee mixtapes en het album.

Ten eerste is het album alleen door de mannen van Flinke Namen gemaakt. Alles is geproduceerd door the Flexican en er zijn geen gastrappers. Opvallend aan het geluid van de Flinke Namen is vooral de beats van the Flexican die zonder pompende bassen een vernieuwende sound weet te creëren. Daarnaast is er het stemgeluid van Murth. Hij is door zijn duidelijke articulatie wellicht een van de meest herkenbare rappers in Nederland en toch kwam er maar geen cd. Gelukkig is er nu eindelijk de mogelijkheid om naar de rustgevende stem van Murth te luisteren en te genieten van zijn woordkunsten.

Het tweede en belangrijkste verschil tussen dit album en de mixtapes is de diepgang. Flinke Namen kwam op de mixtapes over als een groepje vrienden wat plezier maakte en samen wat nummers opnam. Het album is echter een afwisseling van droge beats en echte clubhits ('Next Level Shit', 'Hakemdoordemidde , 'Hoeren'), een hitje ('Als Zij Langsloopt') en een groot aantal serieuze nummers ('Wat Heb Je Geleerd', 'Voor Jullie', 'Wolken', 'Door Dik en Dun', 'Goed') waarin de heren zich erg bloot geven. Gevoelige nummers over familie, kinderen en leerprocessen die erg goed zijn uitgewerkt en neergezet. Het geeft de cd een goede mix van oppervlakkige nummers en nummers met diepgang dat maakt dat deze cd voor langere tijd luisterbaar zal blijven.

Hoewel Superstuntwerk waarschijnlijk niet dé Nederlandse hiphop cd van het jaar 2009 gaat worden bekruipt me een beetje hetzelfde gevoel als wat ik destijds had met de eerste cd van de Jeugd van Tegenwoordig. Deze heren zijn ontzettend goed, maar het is nog niet het maximale van hun kunnen wat we hier voorgeschoteld krijgen. Ze beheersen alle facetten van het genre en voegen er nieuwe aan toe. Met recht Flinke Namen en dus ook volledig terecht met die koppen boven het maaiveld. Zorg trouwens ook dat je aan de mixtapes komt, die zijn minstens zo goed als het album en het plezier waarmee de mannen muziek maken wat op het album al voelbaar is komt zelfs beter tot uiting in de mixtapes.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Flinke Namen Label:TopNotch
Jack Penate  -Everything is New

Jack Penate - Everything is NewToen ik zo’n twee jaar terug in de zomer in Engeland was, werd er één plaat...

Crescent Shield – The Stars Of Never Seen

Crescent Shield - The Stars Of Never Seen Het Amerikaanse Crescent Shield is als project begonnen, maar draait sinds...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT