RECENSIE: Minco Eggersman - Ooit

Minco Eggersman – Ooit
recensie cijfer 2009-07-22 Ooit is een korte film over Jos, een man van 33 met een verstandelijke beperking. Hij leeft samen met zijn moeder en elke dag verloopt volgens een strak schema dat Jos in een boekje om zijn nek draagt. Op zijn 34e verjaardag gebeurt er echter iets waardoor het leven van Jos volledig op zijn kop komt te staan.

Ooit werd geregisseerd door Jaap van Heusden en geschreven door Jan Willem den Bok. De rol van Jos wordt gespeeld door Barry Atsma en Leny Breederveld speelt zijn moeder. De muziek bij de film is gemaakt door Minco Eggersman. Deze kennen we ook van de bands At The Close Of Every Day en The Spirit That Guides Us en ook speelde hij vroeger in Rollercoaster 23. Hij kreeg bij het maken van deze soundtrack hulp van René de Vries, ook oud-Rollercoaster 23, Theo Nap en Braydon Nelson.

In deze mooie klaphoes met dubbele voorkant zitten zowel de film als de soundtrack cd. De film is nogal indrukwekkend en Eggersman heeft deze voorzien van een zeer ingetogen soundtrack die goed bij de beelden past.

Zonder de beelden erbij is de muziek van Eggersman echter wat minder geslaagd. De muziek zit in de hoek van At The Close Of Every Day, maar dan volledig instrumentaal. De eerste tien nummers, die overigens allemaal onder de drie minuten klokken, kabbelen een beetje voort zonder noemenswaardige hoogtepunten. Het is allemaal best mooi, maar absoluut niet spannend. Vanaf de elfde track, ‘Momentum’, wordt het wat interessanter. Hierin wordt voorzichtig wat elektronica gebruikt en dit gebeurt ook in ‘Exit-Kruiwagen’. In deze track zit ook wat elektronische percussie.

‘Naar De Zee’ doet wel een beetje denken aan een rustige uitvoering van de band Sophia en is één van de betere tracks op de soundtrack van Ooit. Ook ‘Taart Ja’ is een mooi nummer en hetzelfde geldt voor ‘Ik Wil Niet Weg’.

Als op zichzelf staand album is de soundtrack van Ooit niet zo heel interessant. Vooral het eerste deel van de cd weet niet echt te boeien. De tweede helft is wel wat beter, maar er gebeurt net te weinig om het echt spannend te maken. In combinatie met de mooie film van Jaap van Heusden is de muziek echter wel zeer de moeite waard.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Minco Eggersman Label:Volkoren
The Hypocrite - What About Amy

The Hypocrite - What About AmyHoewel schijnbaar algemeen geaccepteerd, heb ik een hekel aan het gebruik van...

Milk Kan - Milk Kan

Milk Kan - Milk Kan Het zelfgetitelde album van de Britse band Milk Kan opent met het nummer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT