RECENSIE: Minco Eggersman - In Blue

Eggersman
recensie cijfer 2018-02-19 Minco Eggersman is een veelzijdig man. Enige bekendheid verkreeg hij als zanger/drummer van At The Close Of Every Day en The Spirit That Guides Us (drums). Daarnaast opereert hij onder het pseudoniem ME en verrichtte hij talloze klussen als muziekproducer en componist van muziek voor films, tv-programma’s (Zembla) en commercials (Franse espresso-reclame). Daarnaast bestiert hij met vrienden ook nog een eigen bierlabel: Tongval.

Zijn laatste album In Blue is de soundtrack van de film In Blue van Jaap van Heusden. De openingsfilm van het Zeeuwse filmfestival Film By The Sea is een romantisch drama over de onmogelijke liefde tussen een Nederlandse stewardess (Maria Kraakman) en een Roemeense straatjongen (Bogdan Iancu). De film gaat over toevallige ontmoetingen en keuzes die allesbepalend kunnen zijn voor het verdere verloop van iemands leven. En over de tegenstellingen in leeftijd, cultuur, afkomst en rijkdom, die de liefde in de weg kunnen staan maar ook door de liefde kunnen worden overwonnen.

De soundtrack bevat twintig nummers die zijn geschreven en (vrijwel geheel) gearrangeerd en ingespeeld door Eggersman zelf, aangevuld met Nederlandse en Zweedse gastmuzikanten. De instrumentale nummers zijn sfeervolle soundscapes die door de keuze voor klassieke instrumenten als viool, cello, orgel meeslepend klinken. Naast de klassiek instrumenten wordt ook gebruik gemaakt van gitaar, basgitaar, synthesizers en (spaarzame) drums en percussie.

Eggersman put voor zijn soundscapes uit verschillende muzikale bronnen als klassiek, folk, experimentele muziek en ambient. Wie de muziek beluistert begrijpt meteen dat Eggersman een groot bewonderaar is van het latere solowerk van David Sylvian. Meestal zwaarmoedig en melancholiek, maar soms ook dromerig en sprookjesachtig.

Omdat het album ten dienste staat van de verschillende filmscènes, doet de muziek wat fragmentarisch aan. De korte soundscapes, waarvan de meesten de drie minutengrens niet overschrijden, vragen eigenlijk om meer tijd en ruimte. Maar dat is inherent aan het gedienstige karakter van een soundtrack. In Blue staat vol met intrigerende muziek die niet alleen als soundtrack dienst doet, maar ook nieuwsgierig maakt naar het eerdere werk van Eggersman, zoals het in 2017 verschenen album Kavkasia.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Minco Eggersman Label:Volkoren
Cover Joana Serrat - Dripping Springs

Joana Serrat - Dripping SpringsDe Spaanse singer-songwriter Joana Serrat is al sinds 2011 bezig, maar het...

Cover Skarlett Riot - Regenerate

Skarlett Riot - Regenerate Op het gebied van female fronted metal is het aanbod dermate hoog dat je soms...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT