RECENSIE: The United Steel Workers of Montreal - Three on the Tree

The United Steel Workers Of Montreal – Three On The Tree
recensie cijfer 2009-06-09 Het Canadese sextet The United Steel Workers Of Montreal is door de Montreal Mirror eerder al eens uitgeroepen tot een na beste live act uit Montreal. Als je hun inmiddels derde album Three On The Tree hoort, snap je wel waarom. Het zestal brengt namelijk aanstekelijke hillbilly country, waarbij je de menigte al voor je ziet hossen in afgeladen zalen. Bij de uptempo songs worden o.a. de mandoline en de banjo regelmatig van stal gehaald, en schurkt de band dicht tegen de bluegrass aan. Hun variant wordt gekscherend dan ook vaak ‘citygrass’ genoemd. Toch blijft het een behoorlijke prestatie, aangezien de band concurrentie heeft van o.a. Arcade Fire, Patrick Watson en Grizzly Bear. Niet bepaald de minsten, als je het mij vraagt.

Dat het de band er niet alleen om te doen is om een feestje te bouwen, blijkt uit o.a. ‘Little Girl’. Hier neemt Felicity Hamer de zang voor haar rekening, en bevind je je door de donkere jazzy sfeer ineens aan het einde van de avond. Je weet wel, als de drank meer kapot heeft gemaakt dan je lief is. Een erg fraai tegenwicht voor bijvoorbeeld het daaropvolgende energiebommetje ‘Glen Jones’, toevallig ook door Felicity gezongen. Ook de eerste twee minuten van het dronkemanslied ‘Shot Tower’ en ‘The Line’ vallen in positieve zin op. Hier lijkt het alsof Tom Waits stiekem over de schouders heeft meegekeken.

De hoes van Three On The Tree toont een arm aan het stuur van een auto die over een verlaten weg scheurt. Dit album is inderdaad geknipt voor een plankgasrit in de late uurtjes. Zelfs als je het niet zou willen, weten The United Steel Workers Of Montreal je zo op te zwepen dat het je worst zal zijn of er ergens een flitspaal langs de kant staat.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:The United Steel Workers of Montreal Label:Rough Trade Records
Stonephase - Stonephase

Stonephace - StonephaseZo afgaande op de informatie die voor handen is over Stonephase , hebben we...

Ricky Skaggs – Highways And Heartaches

Ricky Skaggs - Highways & Heartaches De naam Ricky Skaggs zal maar weinigen bekend in de oren klinken. Zeker in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT