RECENSIE: Renaissance - Dreams & Omens

Renaissance - Dreams and Omens: Live At The Tower Theatre 1978
recensie cijfer 2009-04-25 Renaissance ontstond eind jaren ’60, na het verlaten van twee leden van The Yardbirds voor het maken van nieuwe muziek. De nieuwe band werd Renaissance genoemd en was niet direct een lang leven beschoren. In 1972 was namelijk de gehele oorspronkelijke bezetting alweer vervangen. Na het aansluiten van Annie Haslam als zangeres bij de band koos de band er voor om een nieuw genre te maken waarbij het vermengen van Folk en rock centraal stond. De bekendste track van de band werd 'Sheherazade'. De lichtelijk zweverige progressieve rock werd op het podium ondersteund door grote rookwolken en dergelijke. In de jaren ’90 viel de band uit elkaar en gingen de afzonderlijke bandleden door met het maken van muziek onder de naam Renaissance.

Dreams and Omens, een album dat nu jaren na het uiteenvallen van de band uitkomt, bevat privé-opnamen van een concert gegeven in het Tower Theatre Philadelphia in 1978. Deze avond was zo bijzonder omdat het Renaissances eerste concert van de Amerikaanse tournee als promotie van het album A Song For All Seasons was en komt uit de privé-collectie van Annie Haslam. De live-opname telt zes afzonderlijke tracks, een selectie uit het veel grotere concert. Op de cd is te horen dat Annie een behoorlijk bereik heeft met haar stem, maar ook dat in een live-setting de keyboards bij de band een grotere rol speelden dan in de studio. Helaas heeft de basgitaar het niet echt overleefd de afgelopen dertig jaar. Dit in combinatie met de zweverige vocalen maakt deze cd zweveriger dan de rest van het oeuvre van de band. Het is interessant om te horen hoe een band zonder al te veel elektronische poespas (dit is geen remastering) toch een goed geluid kan neerzetten. Het opvallendste nummer op de cd is ‘Things I don’t understand’, een nummer dat eigenlijk niet of nauwelijks terugkomt op de podia van Renaissance. Dit nummer valt echt naadloos binnen de andere tracks op de cd.

Een nadeel aan deze opname is het ontbreken van een aantal tracks. Met zes nummers in totaal heb je een mooie cd, maar wetende dat het echte concert veel meer nummers telde is het toch een beetje karig. Ook is het treurig om te weten dat iedereen “zijn” Renaissance claimt. De onderlinge strijd tussen de bandleden blijft maar voorduren. Annie Haslam heeft in ieder geval weer een puntje erbij dankzij dit bijzondere optreden. Een leuke cd voor verzamelaars, maar ook voor mensen die een korte overview van het oeuvre van Renaissance willen krijgen.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Renaissance Label:Ada Global
Piers Faccini - Two Grains of Sand

Piers Faccini - Two Grains of SandNu het opperhoofd van de singer-songwiters Damien Rice al een tijdje niets...

The Parlor Mob - ’And You Were A Crow’

The Parlor Mob - And You Were a Crow The Parlor Mob is een vijfkoppige old-skool vintage rockband met een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT