RECENSIE: Starsailor - All the Plans

Starsailor – All The Plans
recensie cijfer 2009-04-10 In 2001 breekt Starsailor in ons land door met de hit ‘Alcoholic’, afkomstig van het debuutalbum Love Is Here. De band wordt in die tijd vaak vergeleken met het kort daarvoor doorgebroken Coldplay. Op het vierde album All The Plans doet Starsailor bij vlagen wel wat aan Chris Martin en zijn vrienden denken, maar klinkt de band toch vooral als zichzelf.

All The Plans opent met de leuke single ‘Tell Me It’s Not Over’. Een uptempo nummer met een piano die wel wat weg heeft van, inderdaad, Coldplay. Eén van de andere hoogtepunten is de titeltrack. Deze song heeft een heel mooie melodie en bovendien een erg vette toetsenpartij. Ook het wat tragere ‘Neon Sky’ is een mooi nummer. Deze lange song wordt naar het eind toe redelijk stevig.

‘You Never Get What You Deserve’ en ‘Hurts Too Much’ zijn ook leuke songs, maar wel een beetje standaard. In ‘Stars And Stripes’ laat zanger James Walsch zich van een onverwacht politieke kant horen. Dit nummer begint vrij kaal, haast onderkoeld, maar het ontpopt zich tot een leuke uptempo song. Afsluiter ‘Safe At Home’ is erg rustig, maar zeer sfeervol.

Het belangrijkste minpunt van de muziek van Starsailor is de zang van James Walsch. Op zich heeft hij een mooie stem waarmee hij de muziek van de band van een emotionele lading voorziet. Het lijkt er echter op alsof hij dit effect nog extra wil aandikken door zijn stem een soort over te laten slaan. Hierdoor komt hij bij vlagen nogal aanstellerig over en veel mensen zullen hierdoor waarschijnlijk afhaken. Als je hier doorheen luistert hoor je echter dat Starsailor op All The Plans veel moois te bieden heeft.

Echt vernieuwen doet Starsailor niet, maar All The Plans bevat een paar heel mooie songs en daar staan geen echt zwakke broeders tegenover. Wel wordt het geheel naar het eind toe wat eenvormig en ook is het allemaal wat aan de veilige kant. Het zou misschien leuk zijn als de band eens echt uit de bocht zou vliegen.


- 18-11-2005: On the Outside.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Starsailor Label:Virgin Music
Tortured Soul - Did You Miss Me

The Tortured Souls - Did you Miss MeMet de zomer voor de deur is een fijn house plaatje nooit weg. Zo moet ook...

Van Morrison  – Astral Weeks, Live at Hollywood Bowl

Van Morrison - Astral Weeks - Live at the Hollywood Bowl In november vorig jaar bracht Van Morrison nog een keer zijn album...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT