RECENSIE: Lisa Lefteye Lopes - Eva Legacy

Eye Legacy – Lisa “Left Eye” Lopes
recensie cijfer 2009-04-01 In de muziekindustrie gaat men over lijken, zo luidt de veelgehoorde uitdrukking. De platenbazen lijken allen een morbide fascinatie te hebben, gezien het eindeloos recyclen van het materiaal van overleden muzikanten, van Elvis tot Jim Morrison en Jeff Buckley. Vooral binnen het zogenaamde ‘urban’ genre hebben ze er een handje van, de schier eindeloze stroom albums van 2Pac als ultiem bewijs. Daarnaast dweept men nog altijd graag met het verlies van The Notorious B.I.G., Aaliyah en de in 2002 door een auto-ongeluk om het leven gekomen Lisa “Left Eye” Lopes, vooral bekend van de groep TLC. Van Lisa Lopes verschijnt postuum het album Eye Legacy.

Opnames voor het album begonnen al voor haar dood, maar pas vorig jaar besloot haar familie ter ere van Lopes dit album uit te laten brengen, aldus de officiële lezing. Materiaal uit 2002 klinkt echter al snel gedateerd anno 2009. Bovendien zou het grote aantal samenwerkingen en andere muzikale bijdrages erop kunnen wijzen dat er de nodige kunstgrepen nodig waren om dit project uit te voeren. Tijd om de proef op de som te nemen.

Het begin in de vorm van ‘Spread Your Wings' is niet veel belovend. Het nummer opent met een behoorlijk tenenkrommend, quasi bombastisch koor en gedateerde beats. De overgang naar ‘In The Life’, voorzien van de kenmerkende synths zoals die de laatste twee jaar in de mode zijn geraakt, is zodoende nogal groot. Die zelfde vlieger gaat op voor de overgang van ‘Legendary’, ondanks de goede combinatie tussen het ritme en de flow, naar ‘Let’s Just Do It’, tevens de eerste single. De eerstgenoemde komt overduidelijk uit een ander tijdperk. ‘Block Party’, een duet met Chamillionaire en Bone Crusher is de tweede single en is eveneens prima gelukt. Hetzelfde duo is terug te horen op het sterke ‘Bounce’, waarop het inderdaad lekker stuiteren is. Het nummer zou niet hebben misstaan als een single.

Helaas zakt het album vervolgens behoorlijk in door gedateerde en bovenal traag en nietszeggende vullertjes. Des te opvallender dat er dan opeens een bijzonder goed gearrangeerd en interessant nummer om de hoek komt kijken in de vorm van ‘Neva Will Eva Eva’. Helaas is dat ook gelijk het laatste noemenswaardige van deze cd, die in feite maar twee echte hoogtepunten telt. En ondanks dat Lopes bewijst als rapper echter wel degelijk haar vak verstond, doet deze cd haar echter weinig eer aan. Maar ook dat lijkt erbij te horen.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Lisa Lefteye Lopes Label:Mass Appeal Music
Two – Miss Kittin and The Hacker

Miss Kittin & The Hacker - TwoZowel Miss Kitten als The Hacker zijn geen kleintjes in de dance-wereld....

The Mission – The Final Chapter

The Mission - The Final Chapter De dvd The Final Chapter is het laatste wat we van de Engelse gothic rock...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT