RECENSIE: The Mission - The Final Chapter

The Mission – The Final Chapter
recensie cijfer 2009-04-05 De dvd The Final Chapter is het laatste wat we van de Engelse gothic rock formatie The Mission zullen vernemen. De band is opgehouden te bestaan en heeft een erfenis nagelaten in de vorm van een driedubbel dvd met daarop een registratie van de laatste vier concerten in de Londense Shepherds Bush Empire. Na 22 jaar heeft zanger/gitarist Wayne Hussey besloten de stekker uit zijn redelijk succesvolle band te trekken om zich op zijn solocarrière te concentreren. The Mission heeft in haar lange bestaan een enorm stempel op de gothic rock gedrukt. De band wist altijd een prima brug te slaan tussen het duistere gothic geluid van Sisters Of Mercy (Hussey’s voormalige werkgever) en toegankelijke pop. Dit leverde de band zowaar enkele hits op waarvan ‘Tower Of Strength’ de grootste was. In de jaren negentig kwam de klad er wat in en na wat mindere albums en vele bezettingswisselingen leek The Mission als een nachtkaars uit te gaan. Totdat de band in 2001 met het geweldige Aura sterk terugkwam. Nu dan toch het doek definitief is gevallen is het fijn dat er voor de fans, als pleister op de wonde, een mooi document is nagelaten.

Op de eerst twee schijfjes van de dvd vinden we concert reportage van tweeëneenhalf uur die is samengesteld uit de vier shows in de beroemde zaal. Daarbij werd op elke avond een ander album van de band volledig gespeeld, aangevuld met wat publieksfavorieten. De zang van Wayne Hussey lijkt hier en daar wat aan slijtage onderhevig maar de band is verder in topvorm en het geluid is goed. Vooral het spel van gitarist Mark Gemini Thwaite is indrukwekkend, waarbij hij dat kenmerkende ijle geluid dat The Mission zo herkenbaar maakt uit zijn gitaar tovert. Voormalig gitarist Simon Hinkler mag als speciale gast ook nog een paar nummers meespelen. Grote afwezige op de dvd is jammer genoeg de single ‘Wasteland’ van het briljante album Gods Own Medicine. Daar tegenover staan hoogtepunten als het prachtige ‘Fabienne’ en natuurlijk ‘Butterfly On A Wheel’. Een ander “hoogtepunt” komt uit de zaal als een man in kilt ondersteboven hoog uit het publiek steekt, wat een onvergetelijk gezicht moet zijn geweest voor het publiek op de balkons. De fans zijn overigens uitzinnig, veelvuldig in beeld en zingen volop mee tot en met de grote apotheose: ‘Tower of Strength’, waarna het doek definitief valt en de fans het moeten doen met herinneringen.

Het derde schijfje bevat een lang tourreport over de Europese afscheidtour, met de gebruikelijke beelden. Het meest indrukwekkend in deze documentaire is het moment dat bassist Richard Vernon een dag na het laatste concert in Londen op de lege bühne staat en vervolgens in tranen schiet. Verder vinden we nog interviews met band en publiek en zien we een ‘Aftershow Party’, waarin ‘Wasteland’ toch nog opduikt, en een kwartiertje live opnamen van een concert in Keulen.

Deze mooi uitgevoerde dvd box is een prima en levendig document van een band die een mooi stukje muziekgeschiedenis heeft geschreven. Zo laten we met een goed gevoel The Mission achter ons. Wie weet tot de volgende comeback.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Mission Label:SPV
Eye Legacy – Lisa “Left Eye” Lopes

Lisa Lefteye Lopes - Eva LegacyIn de muziekindustrie gaat men over lijken, zo luidt de veelgehoorde...

…And You Will Know Us By The Trail of Dead - >The Century of Self

...And You Will Know Us By The Trail Of Dead - The Century of Self De band uit Austin, Texas maakt nu al 15 jaar gitaarmuren en bakken energie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT