RECENSIE: The Polar Exploration Ship - The White Hour

The Polar Exploration Ship - The White Hour
recensie cijfer 2009-04-16 De frontman van The Polar Exploration Ship is al een tijdje actief in de muziekwereld. Selwyn Slop heet hij, voorheen leider van het inmiddels wijlen Incense. Nu is hij terug met een nieuwe band die het moet gaan maken in Nederland; The Polar Exploration Ship. Met een pop/rock inslag en ruimte voor instrumentele tussenstukken. Als de band net zo experimenteel is als de naam die ze dragen wordt The White Hour sowieso een spannend album.

Om als Nederlandse band boven de rest uit te steken is tegenwoordig een scala aan talent en creativiteit nodig. Met de recente doorbraken van De Staat, Roosbeef en The Death Letters en eerder al Moke, Voicst en Typhoon beginnen de verschillende genres aardig vertegenwoordigd te raken. The Polar Exploration Ship neigt nog het meeste naar Voicst maar probeert de nadruk iets meer op de muzikale begeleiding te leggen.

Met openingsnummer ´Salted Lies´ maakt de cd een goede start. Met catchy synthesizer geluiden en een pakkend gitaarrifje blijft het nummer de rest van de plaat al een beetje door je hoofd spoken. ´White-out´ borduurt hier rustig op verder. "Don´t ever changes the way / that you want to feel today" is de pakkende regel die het gehele nummer terugkomt en die er wellicht nog een hitje van maakt. Het hieropvolgende nummer probeert er echter weer op voort te borduren maar maakt allang geen indruk meer omdat het kunstje op de eerdere nummers leuk is, maar niet bijzonder genoeg om een hele plaat te boeien. De band gaat in de loop van het The White Hour iets teveel leunen op de muzikale intermezzo´s. Die zijn gerust niet slecht, maar allesbehalve spannend genoeg om zonder zang ook bestaansrecht te hebben.

Al met al heeft The Polar Exploration Ship geen verkeerd album afgeleverd, zij het meer voor op de achtergrond. De nummers onderscheiden zich niet erg van elkaar en luisteren allemaal even makkelijk weg. Ideaal om voor een uitrustende festivalmenigte te spelen zonder dat zij de moeite hoeven te nemen voor het podium te gaan springen. Een doorbraak zit er dan ook nog niet in, misschien een bescheiden zomerhitje mits ze de kans krijgen zich te bewijzen.
Recensent:Harm Groustra Artiest:The Polar Exploration Ship Label:V2 Records
Peaches – I Feel Cream

Peaches - I Feel CreamMerrill Beth Nisker is een aparte vrouw. In 2000 brak ze internationaal door...

Tom Pintens – Winter Maakt Ons Vrolijk

Tom Pintens - Winter Maakt Ons Vrolijk Tom Pintens is inmiddels geen onbekende meer. Lange tijd was hij de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT