RECENSIE: St. Vincent - Actor

St. Vincent – Actor
recensie cijfer 2009-04-26 Actor is het tweede album van St Vincent, bij familie, vrienden en intimi ook wel bekend als Annie Clark. Zo’n twee jaar geleden werd haar debuut Marry Me bijzonder enthousiast onthaald. In een aantal jaarlijstjes eindigde het zelfs bij de laatste 10, en het album ging dan ook de boeken in als een van de debuten van het jaar 2007. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen omtrent deze opvolger.

Direct bij openingssong ‘The Strangers’ is al duidelijk dat Clark er totaal geen moeite mee heeft gehad om de verwachtingen waar te maken. ‘The Strangers’ staat bij mij nu al te boek als een van de meest verslavende openingssongs van dit jaar. Schijnbaar achteloos leidt Clark je door haar wondere wereld. Onder een pulserende beat schept ze een volkomen eigen sound met vervreemdende geluiden en eigenzinnige maar oh zo melodieuze zanglijnen. En net als je denkt dat je de song door hebt, schudt ze je robuust wakker met een heftige gitaarpartij vol distortion waarop dEUS altijd het attent leek te hebben. Annie Clark is er ondanks de druk dus bepaald niet minder eigenzinnig op geworden.

En zo slingert het album je heen en weer tussen eigenzinnige licht elektronische pop, een compacte song met de gitaar als basis (het sterke ‘Actor Out Of Work’), een slepende wals (‘The Party’) en meer experimenteel werk (‘Black Rainbow’, het zwaar vervormende ‘Marrow’). Maar altijd weer weet Clark enorm te integreren en blijft zij boeien. En dat is dan ook een grote verdienste van deze unieke artieste.

Voorheen maakte Clark deel uit van The Polyphonic Spree, en van de tourband van Sufjan Stevens. Ze heeft er absoluut goed aan gedaan om zelf in de spotlight te treden. Liefhebbers van haar debuut kunnen dit album in ieder geval blind aanschaffen. En een ieder die deze dame nog niet kent en in is voor eigenzinnige pop is dit verplicht luistervoer. Eén waarschuwing: kan bijzonder verslavend werken!
Recensent:Chris Dietzel Artiest:St. Vincent Label:4AD / V2
Tim Exile – Listening Tree

Tim Exile - Listening Tree Tim Exile is een Brit, die is uitgeweken naar Berlijn. Daar maakt hij onder...

Hayseed Dixie – Golden Shower Of Hits

Hayseed Dixie - The Very Best of... The Golden Shower of Hits! Coverband is lang een ondergewaardeerd begrip gebleven in de wereld van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT