RECENSIE: Vreid - 'V'

Vreid – V
recensie cijfer 2011-01-23 Het Noorse Vreid is een band die al weer een tijdje meeloopt al was het eerst onder de naam Windir. Nadat van deze blackmetal band zanger en oprichter Valfar op enigszins mysterieuze wijze overleed wilden de overige bandleden niet onder de naam Windir doorgaan, maar werd er doorgestart onder de nieuwe naam. Gitarist Sture Dingsoyr besloot de vocalen er bij te doen en samen met nieuwe gitarist Stian bakketeig werd de line-up gecompleteerd waarna in 2004 het debuut volgde.

Het nieuwe album V is inderdaad, zoals de titel doet vermoeden, alweer de vijfde plaat van Vreid. In vergelijking met vorige platen is de muziek niet heel veel veranderd. Vreid heeft de folk elementen, waar Windir om bekend stond, wat meer naar de achtergrond verbannen waardoor de band wat gemener klinkt, maar is toch nog voldoende melodieus om velen aan te spreken. Vooral het heavy metal element komt op V mooi naar voren, en doordat de grom van Sture wel iets weg heeft van Abbath (Immortal), doet Vreid in de hardere stukken enigszins aan deze band denken. Ook bands als Ancient en Kampfar lijken Vreid Sterk te beïnvloeden. Verder gebruikt Vreid het bekende wat krasserige gitaargeluid dat vooral bij de bekende Noorse black metal bands voorkomt.

Opener ‘Arche’ gaat inderdaad wel heel sterk de Immortal kant op maar het folk gedeelte doet nog heel sterk aan Windir denken. In het zware ‘The Sound Of The River’ komt ook zo een stukje voorbij, waarin het mellotron geluid en clean gezongen stukken wel wat aan Anekdoten doet denken. Ook in ‘Fire On The Mountain’ en ‘The Others & The Look’ gaan stevige blackmetal en traditionele gitaarsolo’s hand in hand met rustige folkachtige en clean gezongen stukjes. In ‘Welcome To This Asylum’ horen we zowaar een heftige blastbeat waardoor dit nummer het meest extreme op deze plaat is. Het absolute hoogtepunt is het gedreven klinkende ‘Slave’ dat een mooi rustig couplet/ snoeihard refrein afwisseling kent en dat opvalt door de sfeervolle gitaarpassages. Het nummer is dan ook behoorlijk toegankelijk.

Voor liefhebbers van Noorse blackmetal is V een prachtige plaat. Je moet daarbij niet vies zijn van rustige akoestische melodieuze stukken en cleane zang. Zowel muzikaal als songtechnisch wordt er nergens verzaakt en is dit zeker voer voor de wat meer avontuurlijk ingestelde muziekliefhebber. Ook als je niet van blackmetal houdt is deze schijf het proberen waard. Prettig om te horen dat ook in dit genre nog vooruitgang mogelijk is.
Recensent:Jan Didden Artiest:Vreid Label:Indie Recordings
Ghostface Killah – Apollo kids

Ghostface Killah - Apollo KidsMet het vorig jaar uitgebrachte album Ghosdini; Wizard of Poetry in Emerald...

Wouter Hamel - One More Time on the Mery-Go-Round

Wouter Hamel - One More Time on the Merry-Go-Round Sinds het verschijnen van zijn debuutalbum HAMEL zit zanger Wouter Hamel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT