RECENSIE: Bloodbath - The Fathomless Mastery

Bloodbath – The Fathomless Mastery
recensie cijfer 2008-11-14 De band Bloodbath is een aparte verschijning, want welke band in de wereld heeft nou meer albums dan optredens? Deze band dus. Het project van leden van Opeth en Katatonia is inmiddels een klein icoon in de death- metal wereld. Naast zijn exclusiviteit is de band ook door de brute naam een klein beetje gehypet onder jongeren, die het bruutst van de bruten willen horen. Gelet op de achtergronden van de leden, even gitarist Per Eriksson buiten beschouwing gelaten aangezien ik met hem niet bekend ben, zou je verwachten dat het project rustigere muziek zou maken dan death- metal. Maar met de naam die ze deze band gaven kun je bijna vaststellen dat het om death- metal gaat.

Iets wat wel naar voren komt, wat te vergelijken is met Opeth of Katatonia is het atmosferische sfeertje. Dit hoor je bijvoorbeeld goed in het openingsnummer 'At the behest of their death'. Waar het kenmerkende autoritaire black- metal gitaarwerk goed naar voren komt.

Wat betreft veranderingen ten opzichte van de oude albums is er weinig verandering aan te merken op het nieuwe albumThe Fathomless Mastery. Het geluid van de gitaren klinkt iets anders, het kraakt wat meer, maar opvallen laat staan storen, doet het niet. Nog een verandering is dat er minder blast- beats te horen op deze plaat. Wel krijgen we dezelfde goede opbouw van de nummers; slome, trage stukken wisselen zich af met goed hakwerk die neigen naar een band als Grave.

Als de jeugd het bruutst wil, zullen ze flink wat battle- metal moeten gaan luisteren voor hun speurtocht hiervoor. Bloodbath kan daarentegen wel makkelijk meekomen met de stroming elite death- metal bands als Unleashed, Morbid Angel, Autopsy en Obituary. Een tour laat nog op zich wachten, maar als ik naar dit album luister kan ik me voorstellen dat de vraag hiervoor enorm is.
Recensent:Willem Schutte Artiest:Bloodbath Label:Peaceville / Suburban
Senses Fail – Life Is Not A Waiting Room

Senses Fail - Life is not a Waiting Room Life Is Not a Waiting Room is alweer het derde album van Senses Fail . De...

Liam Finn - I’ll be lightning

Liam Finn - I'll be Lightning Ja, Liam Finn is de zoon van Neill Finn. En ja, ook Liam gaat voor het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT