RECENSIE: Okkervil River - The Stand Ins

Okkervil River– The Stand Ins
recensie cijfer 2008-10-21 Okkervil River bestaat dit jaar tien jaar en heeft inmiddels een vaste plek in de voorhoede van de indierock en de band wordt vooral alom gewaardeerd door de muziekpers. Dit is vooral te wijten aan de goed doordachte teksten en originele muzikale inkleuring. Maar toch, in alles is Okkervil River de ideale indierockband, maar het heeft nog nooit tot één geweldig album geleid, net zo min overigens dat het tot een slecht album geleid heeft. De ene keer kan Okkervil River meer in de hoek geplaatst worden van de alt.country en doet het denken aan Bright Eyes, zoals vaker het geval was op conceptalbum Black Sheep Boy Appendix. Een andere keer nijgt het meer richting de bombast van Arcade Fire, zoals al soms op vorig album The Stage Names (lees hier onze recensie) het geval was. The Stand Ins lijkt een beetje een tussenweg te zijn.

The Stand Ins klinkt als een heel logisch vervolg op The Stage Names, maar is in alles eigenlijk een beetje minder. Minder spannende melodieën, minder nieuwe inzichten en uiteindelijk minder boeiend. Toch blijft er genoeg te genieten over. Er is nog altijd die breekbare stem van Will Sheff en de soms cynische teksten die veelal verhalen over het artiest-zijn en de schaduwkanten daarvan. Zo is er nu ‘Singer Songwriter’, waarin hij de draak steekt met zijn eigen beroepsgroep en een sneer maakt richting liedjesschrijvers die denken dat ze de wereld veranderen met hun songs. ”And this thing you once did might have dazzled the kids, but the kids, once grow up, are going to walk away. And your world is going to change nothing.”

Muzikaal is het soms echter niet allemaal even interessant en is het soms zelfs wat te veilig en te bedeesd. Zo is ‘On Tour With Zykos’ braaf en moet de muziek het onderspit delven ten opzichte van de tekst. En dat is helaas vaker het geval op ‘The Stand Ins’, het heeft al lang niet meer het verrassende, vaak spannende en rommelige geluid van eerdere albums. Toch blijf je geboeid als luisteraar, omdat je iedere keer toch zit te wachten op die ene geniale song, waar je gewoon van hoort dat Okkervil River die in zich heeft. Misschien heeft het er wel mee te maken dat Sheff al lang niet meer alleen met Okkervil River bezig is, maar met Shearwater een tweede band bestiert, als duo, samen met Okkervil River collega Jonathan Meiburg. De liefhebbers weten inmiddels dat Shearwater, Okkervil River al lang voorbij gestreefd is in muzikale kwaliteit. Ze scoren vooral hoger in directheid, consistentie en muzikaal zeer beklijvende melodieën. Het gevoel bestaat vooral ook dat wanneer Sheff en Meiburg zich alleen zouden focussen op Okkervil River dat ene wereldalbum nog ergens in het vat zit.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Okkervil River Label:Jagjaguwar
Woven Hand - Ten Stones

Wovenhand - Ten StonesDavid Eugene Edwards is zijn naam en hij is de voormalig zanger en het...

Asian Dub Foundation – Punkara

Asian Dub Foundation - Punkara Herrie schoppen over de oorlog in Irak en commentaar leveren op de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT