RECENSIE: Gym Class Heroes - The Quilt

Gym Class Heroes – The Quilt
recensie cijfer 2008-10-05 Gym Class Heroes ontstond ongeveer tien jaar geleden toen Travis McCoy drummer Matt McGinley ontmoette tijdens, inderdaad, hun gymles. Samen met Gitarist Dishashi Lumumba-Kasongo en gitarist Eric Roberts maken ze Punk/ Rock/ Soul/ Hiphop/ Pop. In ieder geval iets wat niet makkelijk onder een enkele noemer te vangen is. Geholpen door een breed scala aan producers; Cool & Dre (hiphop, verantwoordelijk voor albums van Ja Rule en The Game), The-Dream (Pop, verantwoordelijk voor Rihanna’s ‘Umbrella’), en Patrick Stump (Punk); slagen ze hier wonderwel in.

De titel The Quilt, oftewel een gestikte lappendeken staat voor de ervaringen die tezamen de lapjes vormen van hun nieuwe album. Het had echter ook kunnen staan voor de hoeveelheid stijlen die de mannen beheersen. Bij een lappendeken denk je al snel aan een samengeraapt zooitje, maar dat is absoluut niet het geval. De cd is uitermate zorgvuldig samengesteld en de volgorde is prettig uitgewerkt. Daarom is “beheersen” inderdaad de juiste term. De helden uit de gymklas maken niet alleen de meest uiteenlopende soorten muziek, ze weten deze ook nog op een enkele cd en zelfs binnen een nummer op een fantastische manier met elkaar te verbinden maken. Aanstekelijke reggae op ‘Blinded by the Sun’, het punk achtige ‘Live a little’, wat dan weer wordt gevolgd door het meer hiphop georiënteerde ‘Don’t tel me it’s over.’ De gitaarsolo uit ‘Home’ die wellicht voor mensen met een bredere muziekkennis wel bekend zal blijken past zelfs perfect in het plaatje. Het enige nummer op de lappendeken wat ik zwak vind klinken is vreemd genoeg tot single gebombardeerd. De rest van de cd swingt als een dolle. Hier hebben de verschillende producers uitermate goed werk aan verricht, dat is zeker! Voor muziekpuristen is het mixen van stijlen vast een bron van ergernis, maar deze cd met zijn over het algemeen redelijk luchtige muziek luistert lekker weg en verveelt absoluut geen moment. Het is wel even vreemd als Busta Rhymes op komt dagen als featuring, maar achteraf bezien past het wel weer precies tussen de verrassingen die deze cd herbergt. Elk nummer is perfect uitgewerkt, ligt lekker in het gehoor en sluit naadloos aan bij zijn voorganger en opvolger, maar is totaal anders van stijl.

Een deken roept associaties op met depressieve koude herfstdagen. De Gym Class Heroes roepen met hun vaak luchtige muziek echter meer de associatie op met de eerste lentedag waarop je weer eens in het park kan hangen en picknicken. Lekker genieten en niet teveel zorgen aan de kop. Muziekje erbij, wat te drinken en mensen kijken. En dat is ook wat je het beste kan doen: Achteroverhangen en genieten van wat komen gaat.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Gym Class Heroes Label:Fueled By Ramen
Kivimetsän Druidi – Shadowheart

Kivimetsän Druidi - ShadowheartZoals zoveel bands in het folk metal genre haalt ook het Finse Kivimetsän...

Chemical Brothers – Brotherhood

The Chemical Brothers - Brotherhood ’The Definitive Singles Collection’ prijkt als ondertitel van Brotherhood...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT