RECENSIE: Kivimetsän Druidi - Shadowheart

Kivimetsän Druidi – Shadowheart
recensie cijfer 2008-10-19 Zoals zoveel bands in het folk metal genre haalt ook het Finse Kivimetsän Druidi haar inspiratie uit de oude sages. De bandnaam betekent zoiets als druïde van het versteende bos. Met zo'n naam weet je gelijk wat voor muziek de band maakt. In beginsel is het muzikale kader waar binnen de band opereert folk metal, maar wel met een gothic randje en een scheutje vikingmetal invloeden. Verwacht geen Korpiklaani of Finntroll te horen, al zijn er zeker raakvlakken. Het best is de band te omschrijven als een mix van Children Of Bodom, Thyrfing en Battlelore. Kivimetsän Druidi is opgericht in 2002 en heeft sindsdien al drie EP’s uitgebracht. Zo werd het dan eindelijk tijd voor het debuut album Shadowheart van de uit vijf heren en één dame bestaande band.

Shadowheart begint met een intro en knalt er vervolgens met het snelle ‘Blacksmith’ lekker in. Ik ga er eens goed voor zitten want dit lijkt wat te beloven. De teleurstelling is groot als dit nummer gelijk het beste van het album is. In de genoemde song horen we een prima stukje folkmetal. De zangeres die we horen heet Leeni-Maria en zij wordt in dit nummer mooi afgepast gebruikt wat de song een gothic tikje meegeeft. De grunt van zanger Joni klinkt ruig en de muziek in dit nummer gaat een beetje de Ancient Rites kant op. Op de daaropvolgende nummers heeft zangeres Leeni-Maria echter veel te veel het hoogste woord. Iets dat ze duidelijk niet aan kan. Aangezien ze nogal in één toon blijft hangen verveelt het allemaal vrij snel. Als ook het songmateriaal nogal middelmatig is en Leeni-Maria in ‘Verivata’ ronduit vals zingt heb ik het wel gehad met dit groepje. Alleen het Thyrfing achtige ‘Pedon Loitsu’ en ‘Halls Of Shadowheart’ zijn nog wel het aanhoren waard, maar voor de rest kan de band geen potten breken.

Eén heel goede song, een paar aardige en een handjevol middelmatige is niet genoeg voor een voldoende. Mogelijk dat de doorgewinterde folkmetal liefhebber er nog wat uit kan halen. Ik hou het voor gezien.
Recensent:Jan Didden Artiest:Kivimetsän Druidi Label:Century Media
Land Of Talk – Some Are Lakes

Land Of Talk - Some are LakesDat Canada tegenwoordig een prominente plek inneemt als het op muziek...

Gym Class Heroes – The Quilt

Gym Class Heroes - The Quilt Gym Class Heroes ontstond ongeveer tien jaar geleden toen Travis McCoy...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT