RECENSIE: Chapter - Two (The Biographer)

Chapter – Two (The Biographer)
recensie cijfer 2008-08-18 Hoe praktisch: Je band Chapter noemen en de albums nummeren. Alexander J.S. Craker en Thierry van Osselt doen ’t en zijn inmiddels bij het tweede hoofdstuk aanbeland. Two (The Biographer is net als voorganger One (The Prologue) een conceptplaat geworden. De tien nummers zijn allemaal vernoemd naar (verzonnen) personen en in het cd-hoesje zijn hun biofrafieën opgenomen. Hoewel Chapter ons in eerste instantie wil doen geloven dat de teksten zijn geschreven door de fictionele karakters of hun familieleden, blijkt uit de kleine lettertjes dat ze gewoon aan Crakers brein ontsproten zijn. De muziek componeerde hij in samenwerking met Van Osselt. De twee hebben een geluid gevonden dat soms doet denken aan Nirvana op half tempo (‘William H. Connors (1914-1956)’), soms aan Kashmir (‘Andrea Ludke (1890-1968)’) en een enkele keer aan Radiohead (‘Alfred Theodore Vanier (1913-1987)’). Wat niet wil zeggen dat Chapter ook maar in de schaduw van voornoemde bands mag staan, daarvoor is de kwaliteit te gering.

De mannen van Chapter zijn multi-instrumentalist en gaan zeer inventief met hun gereedschap om. Ze creëren schijnbaar moeiteloos zowel romantische ballads als psychedelische rocksongs. Vaak pakt dat goed uit, een enkele keer verslikken ze zich. Opener ‘Baron B.M. Craker (1946-2005)’ (het enige nummer over een bestaande persoon, namelijk de vader van tekstschrijver Craker) is een trage meeslepende song, net als het met fingerpicking-techniek ondersteunde ‘Morcambe Lowe (1919-2001)’. Het ‘Radiohead-nummer’ ‘Alfred Theodore Vanier (1913-1987)’ is de absolute topper op dit album, waarschijnlijk juist omdat het zoveel van Radiohead wegheeft. Het minste nummer is zonder concurrentie ‘William H. Connors (1914-1956)’. Hier wordt pijnlijk duidelijk welk soort muziek Craker en Van Osselt in ieder geval níet moeten maken.

Chapter is een zonder meer interessant project dat de moeite van het volgen absoluut waard is. De ideeën achter de muziek zijn sterk, de muziek zelf mag er ook zijn en de presentatiewijze is buitengewoon stijlvol. Neem maar eens een kijkje op de website www.music-by-chapter.com. Daar is tevens het mereldeel van de Chapter-songs te beluisteren.
Recensent:Tom Springveld Artiest:Chapter Label:Saiko Records
Déjà vu Live – CSNY

CSNY (Crosby, Stills, Nash and Young) - Déjà Vu LiveEr zijn een paar onderwerpen die het beste in muzikanten naar boven kunnen...

Kassette – Chambre 4

Kassette - Chambre ~ 4 ~ Achter Kassette zit de Zwitserse Laure Betris. Een eenmansband dus....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT