RECENSIE: Keep of Kalessin - Kolossus

Keep Of Kalessin – Kolossus
recensie cijfer 2008-06-11 Keep of Kalessin uit Noorwegen is op de platgetreden paden van de blackmetal één van de interessantere bands. De band is opgericht in 1994 onder de naam ldskjaer. De naam werd al snel veranderd in Keep Of Kalessin en er werden twee albums onder die naam uitgebracht. In 2000 werd de band om persoonlijke redenen opgedoekt. Gitarist Obsidian C. bleef wel muziek maken en vond een tijdelijke baan bij stijlgenoten Satyricon. Keep of Kallessin leek een gesloten boek. Gelukkig kwam hij in contact met drummer Frost die zijn EP Reclaim inspeelde. Vervolgens vond hij zanger Attilla Csihar (Mayhem) bereid te zingen op deze EP die onder de naam van Keep Of Kalessin uitkwam. De band was herrezen. Omdat Frost en Attilla maar een tijdelijke oplossing bleek kwam oud drummer Vyl weer terug en werd een nieuwe zanger(Thebon) en bassist(Wizziac) gevonden.
In deze samenstelling werd de comeback plaat Armada uitgebracht en nu dan Kolossus.

Waar ik eerder dit jaar al het voorrecht had een schitterende plaat van Dark Fortress te recenseren heb ik er nu weer een pareltje bij. Uitgangspunt is snelle en verzorgde blackmetal met behoorlijk veel blastbeats, maar de band vermengt dat op kundige wijze met thrash- en deathmetal. Keep Of Kalessin heeft natuurlijk ook zijn voorbeelden maar weet die prima in haar muziek te integreren. Zo hoor ik Opeth invloeden in de rustige instrumentale opener ‘Origin’ en de vroege Ulver in het epische ’The Rising Sign’ waarin in het rustige tussenstuk gebruik wordt gemaakt van piano, akoestische gitaar en viool. Het lange ‘Against The Gods’ heeft veel Immortal achtig gitaarwerk. ‘The Mark Of power’ valt op door een rustig begin en doet wel wat denken aan Tiamat in de Wildhoney tijd. Zo zijn er ook nog invloeden van bands als Primordial, Satyricon en Hypocrisy te horen. Het zijn natuurlijk niet de minste voorbeelden maar het zijn vooral flarden die me aan die bands doen denken. Denk niet dat alles bij elkaar gejat is. Keep Of Kalessin heeft zeer zeker haar eigen geluid en benadert haar muziek net even anders als de gevestigde orde. De riffs en zijn altijd raak en zanger Thebon heeft een goed verstaanbare en wat duistere grom.

De productie is prima en het schijnt dat de band de nummers live in de studio heeft ingespeeld, zonder knip- en plakwerk. Als dat echt zo is dan speelt de band akelig perfect. Met dit soort bands heeft blackmetal nog steeds toekomst. Ik heb het idee dat de rek er nog niet uit is en dat we in de toekomst meer moois gaan horen van deze band. Deze is vast lekker!
Recensent:Jan Didden Artiest:Keep of Kalessin Label:India Records
3 Speed Automatic – 3 Speed Automatic

3 Speed Automatic - Villa RockaOpgenomen in een oude villa te Rotterdam heeft deze cd/dvd combinatie de voor...

Erick E & Gregor Salto – Sneakerz Festival

Gregor Salto - Sneakerz Festival (Gregor Salto & ErickE) Begin 2007 is het platenlabel Sneakerz MUZIK onder het motto “supporting a...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT