RECENSIE: LPG - With the Earth Above Me

LPG - With the Earth above me
recensie cijfer 2008-05-31 LPG is een vijfkoppige band uit Hoogezand-Sappermeer, Groningen. Met zijn vijven oefenen ze in een kelder, vandaar mogelijk de albumtitel With the earth above me en gaven ze drie jaar geleden het album I Fear No Foe uit. Toendertijd, want het was vroeger, sprak men over Beach Boys en Pavement invloeden; een irritant eerste nummer opgevolgd door vele interessante composities en op een enkeling na die het hele album vergalde (en vervolgens op een streng dieet van pilletjes driemaal daags werden gezet) werd het debuut bekroond op een magistrale wijze.

Drie jaar later is de band gegroeid. Nog steeds is het speelterrein een beetje ‘60s georiënteerde, redelijk groots opgezette rock met een melodieuze boventoon, aparte variaties en een originele manier van presenteren. Het grote aantal releaseparty’s voor het album, de voorkant van het album gemaakt door tomatenpuree te ordenen en van bovenaf te fotograferen en al eerder de teddybeerclip van Sparrow, duiden op een behoorlijke ‘do it yourself’ mentaliteit bij de LPG-jongens. En dat is leuk!

De uptempo instrumentale start van het nummer sleept je direct mee in deze stijl, begint rond Bloc Party en eindigt in een vrij flowerpower-achtig popnummer. ‘Therefore’ is gelijk het fijnste nummer op de cd. Het hakkelende samenspel tussen gitaar en drums, het loopje richting het refrein rammelen een beetje, maar creëren wel een fijn nummer dat zich ontpopt in het langverwachte hoogtepunt. ‘Lethargy’ is een rustig nummer met een negatieve ondertoon en klinkt behoorlijk gebroken. Gelukkig vervalt de band niet in gezapigheid na deze ellende en ramt ‘We don’t understand’ je hard voor je oren. Vooral het refrein doet mij erg denken aan eerdere, beetje schreeuwerige hits uit de geschiedenis van de popmuziek. ‘Opera’ mag van mij geskipt worden aangezien het ons weer meesleurt naar de lethargie van ‘Lethargy’. Ook ‘I Amsterdam’ is niet gelijk een raket, maar is tekstueel wel weer zeer orgineel. Met klapperende oren beluisterde ik de eerste minuut menigmaal en kwam tot de conclusie dat het hier toch moet gaan over het misbruiken van dunne meiden, aangezien we Amsterdam zijn. ‘Daylight Human Beings’ is redelijk slaapverwekkend, maar blijkt eigenlijk niet meer dan een opstap voor ‘Billy’ dat weer op de ‘We don’t understand’ tour doorgaat.

LPG maakt een interessante tweede met hoge bergen en redelijk ondiepe dalen. Een uitdagende plaat met originele invloeden. Hopelijk krijgt LPG de mogelijkheid te groeien tot een nationale trots. With the earth above me is in ieder geval een grote sprong voorwaarts richting het popoppervlak.
Recensent:Erik Oudman Artiest:LPG Label:Excelsior Recordings
Gem- New

GEM - NewMet de titel New schept GEM behoorlijk wat verwachtingen. Zou GEM dan...

The Kevin Costners – Come On In

The Kevin Costners - Come on In Een kleine twee jaar na het winnen van de Grote Prijs van Nederland ligt het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT