RECENSIE: Ayreon - Elected

Ayreon – Elected
recensie cijfer 2008-05-20 Arjen Lucassen en Tobias Sammet (Edguy) bestieren al jaren een goed lopend rock project. Duitser Tobias Sammet heeft met zijn Avantasia, zeker in Duitsland, behoorlijk wat succes en Arjen kennen we natuurlijk van Ayreon. Waar Ayreon meestal symfonisch georiënteerde muziek produceert zit Avantasia wat meer in de (power)metal hoek.

Het verhaal gaat dat de heren elkaars bloed wel kunnen drinken omdat Arjen ooit de favoriete zanger van Tobias (Bruce Dickinson) gestrikt heeft voor een aandeel op de cd van Star One. En omdat Tobias het voor elkaar kreeg om de favoriet van Arjen (Alice Cooper) mee te laten zingen op zijn nieuwste cd Scaregrow werd het vuurtje nog een beetje opgestookt. Als klap op de vuurpijl werd de nieuwste cd van beider kemphanen tegelijkertijd uitgebracht. Een zogenaamde Clash of the Titans werd op deze manier in het leven geroepen en er moest dus maar een duel in de vorm van een samenwerking komen. Wat er waar is van dit verhaal laat ik maar in het midden maar het is natuurlijk een prima publiciteitsstunt om de nieuwste single aan de man te kunnen brengen. Besloten werd om ‘Elected’ van Alice Cooper te coveren. Dit nummer is dan ook de basis voor deze EP met als logische titel Elected.

‘Elected’ was een grote hit voor Alice Cooper in 1973 en deze versie is, hoewel ik nooit kapot ben van covers, behoorlijk gelukt. Zowel Arjen als Tobias zingen in het nummer en het klinkt als een klok. Door het stevige metalfundament neigt het nummer wel iets meer naar Avantasia.Verder staat op de cd nog het nummer ‘Ride the comet’ van Ayreon’s meest recente album 01011001 . Het meest interessant op deze EP zijn de twee door Marjan Welman gezongen nummers. Deze zangeres was ten tijde van de opname van 01011001 nog onbekend maar is inmiddels aangenomen als vervangster van Nienke de Jong in Autumn. Het eerste nummer is een akoestische live versie van E=MC2 die voor studio Brussel werd opgenomen. Het tweede is een pianoversie van ‘Day Six: Childhood’, het nummer dat we van de The Human Equation kennen. Hierop wordt Marjan begeleidt door Joost van den Broek (After Forever) en laat ze nog maar eens horen dat dit grote talent een aanwinst voor de Nederlandse muziek is.

Al met al is dit natuurlijk geen wereldschokkende release, maar een aardig tussendoortje die zijn weg naar de fans wel gaat vinden. De strijdbijl lijkt begraven.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ayreon Label:Inside Out
Unleashed – Hammer Battalion

Unleashed - Hammer BattalionSoms is het heerlijk als je de tijd met een cd’tje kunt terugzetten. Het is...

Airbourne – Runnin’ Wild

Airbourne - Runnin' Wild Volgens vele oudere mensen is de muziek van tegenwoordig toch een bak herrie....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT