RECENSIE: Ayreon - 01011001

Ayreon - 01011001
recensie cijfer 2008-01-27 De naam Ayreon is in binnen- en buitenland een begrip geworden in de progrock wereld. De conceptalbums van de ex-Vengenace gitarist Arjen Lucassen vinden gretig aftrek bij de liefhebbers. Ayreon heeft zijn zevende studioalbum met de titel 01011001 uitgebracht. Het laatste album The human equation stamt alweer uit 2004. In de tussenliggende jaren heeft Arjen de band Stream of Passion opgericht en alweer verlaten. De dubbel cd is wederom opgenomen in zijn eigen Electric Castle studio.

Voor de nieuwe dubbel cd heeft Ayreon weer een behoorlijk aantal zwaargewichten aan zangers en zangeressen opgetrommeld. De meeste namen komen uit de metalwereld en dat kun je horen aan de duistere en soms behoorlijk heavy klanken. Het geluid is traditiegetrouw prima en knalt lekker vet uit je speakers. Tekstueel borduurt Ayreon enigszins voort op het concept van het succesalbum Into The Electric Castle. Het vergt soms heel wat van de luisteraar om de fantasiewereld van Ayreon te doorgronden. Ook muzikaal komt er heel wat over je heen en je hebt wel wat doorzettingsvermogen nodig om de volle 102 minuten uit te zitten. Wanneer je dat gedaan hebt krijg je er wel wat voor terug. Na een paar draaibeurten gaan de songs leven en zich nestelen in je geheugen. Voor je het weet ben je automatisch met de nummers aan het meezingen en krijg je het idee ze al jaren te kennen. Het risico van een lang album is dat tegenwoordig veel mensen zich die tijd niet meer gunnen en afhaken.

Over de gebruikte vocalisten niets dan lof. De zangers en zangeressen zijn prima op elkaar afgestemd, maar het kost soms wel wat moeite om een bepaalde zanger te herkennen omdat de meesten toch op een iets ander manier zingen dan in hun eigen band. Het zijn er overigens teveel om ze allemaal op te noemen. Aparte vermeldingen zijn er wel voor Katatonia zanger Jonas Renske die met zijn melancholieke stem een oase van rust vormt in al het vocale geweld. Zijn duetten met Anneke van Giersbergen halverwege het eerste lange nummer ’Age of Shadows’ en in ‘Waking dreams’ zijn een lust voor het oor. Een absolute wereldprestatie wordt geleverd door Jorn Lande in ‘Comatose’. De prestaties van Magnum zanger Bob Catley en Ty Tabor van Kings X liegen er ook niet om. Leuk vind ik de verfrissende bijdrage van Liselotte Hegt van Dial in ‘The truth is here ‘(een duet met Arjen zelf).

De meeste instrumenten zijn door Arjen ingespeeld met enkele gastbijdragen van o.a. Derek Sherinian en Michael Romeo. Voor het prima drumwerk is wederom Ed Warby van Gorefest verantwoordelijk. 01011001 is een prima dubbel cd geworden. Niet verrassend en soms zware kost, maar wel vakwerk. Ga er eens lekker voor zitten en je zult er geen spijt van krijgen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ayreon Label:Inside Out
Danko Jones – Never Too Loud

Danko Jones - Never Too LoudIn eerste instantie was het niet eens de bedoeling dat de band Danko Jones...

Dark Fortress – Eidolon

Dark Fortress - Eidolon Op momenten dat ik zin heb om een blackmetal cd te draaien wil ik dat nare...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT