RECENSIE: R.E.M. - Accelerate

R.E.M. – Accelerate
recensie cijfer 2008-05-22 De uit Athens, Georgia afkomstige band R.E.M. bestaat inmiddels alweer 28 jaar onlangs verscheen het veertiende studioalbum van de band, getiteld Accelerate. Over het vorige album Around The Sun was de band en dan met name gitarist Peter Buck niet helemaal tevreden en daarom werd besloten het op de nieuwe plaat helemaal anders aan te pakken. De songs moest korter en puntiger en vooral minder geproduceerd. Ook werd een producer gezocht waar de band nog nooit eerder mee had gewerkt. De keuze viel op Jacknife Lee, die eerder werkte met onder andere U2, Snow Patrol, Editors en Bloc Party. Onder zijn leiding komt R.E.M. met hun eerste echte rockplaat sinds jaren.

Accelerate opent sterk met 'Living Well Is The Best Revenge'. Hierna volgen het iets mindere 'Man-Sized Wreath' en het geweldige 'Supernatural Superserious'. Dit nummer is het hoogtepunt van het album en dus de terechte eerste single. Deze eerste drie tracks zijn vrij stevig, maar R.E.M. neemt op Accelerate ook regelmatig gas terug. Het nummer 'Hollow Man' heeft bijvoorbeeld rustige coupletten en wat hardere refreinen en ook 'Houston' is een vrij rustige track. Laatstgenoemde song opent met de prachtige zin 'If the storm doesn't kill me, the government will'. Beide nummers behoren tot de hoogtepunten van het album, evenals de titeltrack en 'Mr. Richards'. Ook het harde 'Horse To Water' is zeer de moeite waard. Naast deze hoogtepunten kent Accelerate ook wel een paar wat mindere momenten. Zo is bijvoorbeeld 'Sing For The Submarine' niet echt spannend. Ook afsluiter 'I'm Gonna DJ', dat ook al op het vorig jaar verschenen livealbum Live te horen was, is nou niet direct een hoogtepunt uit het oeuvre van de band. Gelukkig zijn dit slechts uitzonderingen, de meeste van de elf songs op het ruim 34 minuten durende Accelerate zijn gewoon dik in orde.

Met Accelerate levert R.E.M. een plaat af die een stuk puntiger, steviger en bovenal beter is dan z'n laatste paar voorgangers. Eigenlijk kun je wel zeggen dat dit het beste R.E.M.-album is sinds Automatic For The People.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:R.E.M. Label:Warner
Gnarls Barkley - Odd People

Gnarls Barkley - The Odd Couple Gnarls Barkley is een duo dat bestaat uit zanger Cee-Lo Green en producer...

Spacekees – Meer Ruimte

Spacekees - Meer Ruimte Nederlands eerste MC die bekend werd via internet, Spacekees , heeft zonder...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT