RECENSIE: R.E.M. - Document, 25th Anniversary Edition

Cover R.E.M. - Document (25th Anniversary Edition)
recensie cijfer 2012-10-30 In 1991 breekt R.E.M. door naar het grote poppubliek met het album Out Of Time en de daarvan afkomstige hits ‘Losing My Religion’ en ‘Shiny Happy People’. De in 1992 verschenen opvolger Automatic For The People is zelfs nog iets succesvoller en vormt het commerciële hoogtepunt in de carrière van de band uit Athens, Georgia.

Haar artistieke hoogtepunt beleefde R.E.M. echter al een paar jaar eerder, met de release van het album Document. Het was het vijfde album van de band en het laatste op het relatief kleine I.R.S. label. Document was tevens de eerste plaat waarop R.E.M. samenwerkte met producer Scott Litt, die later ook onder andere Green, Document en Automatic For The People zou produceren.

Document vormt de overgang tussen het alternatieve, soms wat ontoegankelijke geluid van de eerste vier R.E.M. albums en de commerciëlere sound van het latere werk. Daarnaast bevat het album een flink aantal zeer sterke songs, waaronder natuurlijk ‘The One I Love’ en ‘It’s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)’. Deze twee songs behoren tot het beste dat R.E.M. ooit maakte, maar Document bevat ook nog een paar andere uitschieters, waaronder ‘Welcome To The Occupation’ en ‘Exhuming McCarthy’.

In 2008 bracht R.E.M. het debuutalbum Murmur in een Deluxe Edition uit en in 2009 volgde het tweede album Reckoning. Hierna verscheen er elk jaar een nieuwe heruitgave en zo zijn we inmiddels bij Document aanbeland. De heruitgave hiervan valt samen met het 25-jarig jubileum van het album en heet daarom de 25th Anniversary Edition. Het album is voor deze gelegenheid verpakt in een mooie box met een poster en een foto van elk van de vier bandleden.

Daarnaast is er een tweede cd toegevoegd met daarop opnamen van een concert dat de band in 1987 gaf in de Utrechtse concertzaal Vredenburg. En hierin ligt voor de fans de echte toegevoegde waarde van de 25th Anniversary Edition van Document. De kwaliteit van de opnamen is behoorlijk goed en de band is goed op dreef. Uiteraard komen er veel nummers van Document voorbij, waaronder ‘It’s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)’. Deze song krijgt hier een betere uitvoering dan tijdens de concertfilm Tourfilm uit 1990. Daarnaast komen er mooie versies voorbij van oudere R.E.M. songs als ‘Driver 8’, ‘I Believe’ en ‘So. Central Rain’.

Nog niet eerder werden er live-opnamen uitgebracht uit deze periode, waarin R.E.M. op de toppen van haar kunnen was. Althans, niet officieel. De 25th Anniversary Edition van Document is daarom een verplichte aanschaf voor de fans, maar ook zeker een aanrader voor de gewone muziekliefhebber. Het enige minpuntje is het ontbreken van de zes bonustracks die werden toegevoegd aan de rerelease uit 1993.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:R.E.M. Label:EMI Music
Cover Tweak Bird - Undercover Crops

Tweak Bird - Undercover CropsDe broers Ashton en Caleb Bird maken al een aantal jaren psychedelische rock...

Cover Venturia - Dawn Of A New Era

Venturia - Dawn Of A New Era Metal is in Frankrijk altijd een ondergeschoven kindje gebleven. Natuurlijk,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT