RECENSIE: Gnarls Barkley - The Odd Couple

Gnarls Barkley - Odd People
recensie cijfer 2008-05-16 Gnarls Barkley is een duo dat bestaat uit zanger Cee-Lo Green en producer Brian Joseph Burton. De laatste is beter bekend als Danger Mouse en produceerde platen voor onder andere Gorillaz, Beck, The Black Keys en The Good, The Bad & The Queen. Ook maakte hij het veelgeprezen Grey Album, waarop hij de vocalen van Jay-Z’s Black Album combineerde met muziek afkomstig van The Beatles’ White Album.

In 2006 brak Gnarls Barkley door met de hit ‘Crazy’, afkomstig van het debuutalbum St. Elsewhere. Twee jaar later is het tijd voor de opvolger en deze heeft de titel The Odd Couple meegekregen. Het nieuwe album ligt muzikaal gezien in het verlengde van St. Elsewhere, al is The Odd Couple wel iets toegankelijker. Dit komt vooral door de rustige tracks als 'Who’s Gonna Save My Soul' en ‘No Time Too Soon’. Ook bevat het album een paar geweldige popsongs. Met name ‘Surprise’, ‘Blind Mary’ en ‘Going On’ nestelen zich direct in je hoofd. Het laatstgenoemde nummer zal de derde single van het album zijn en bevat een uiterst aanstekende handclap. Ook ‘Run (I’m A Natural Disaster)’, het nummer van The Odd Couple dat als eerste op single verscheen, is een heel sterk nummer. Deze track is ook redelijk representatief voor het gehele album.

Naast de toegankelijke en poppy nummers laat Gnarls Barkley zich op het nieuwe album ook af en toe van een wat meer experimentele kant zien. In het nummer ‘Open Book’ lijken de muziek en de zanglijn op het eerste gehoor absoluut niets met elkaar te maken te hebben. Na een aantal luisterbeurten valt het één en ander echter op z’n plaats en blijkt ‘Open Book’ één van de sterkste tracks van het album te zijn.

Over het geheel genomen doet The Odd Couple niet onder voor St. Elsewhere. De songs zijn dik in orde en zwakke momenten zijn er nauwelijks. De nieuwe plaat bevat echter geen potentiële hit van het niveau ‘Crazy’ en hierdoor zou The Odd Couple commercieel gezien wel eens een stuk minder succesvol kunnen blijken dan z’n voorganger.

Naast de gewone versie van The Odd Couple is er ook een omgekeerde versie van het album, getiteld Elpuoc Ddo Eht. Deze is bijgeleverd op de tweede plaat van de vinyl-versie, maar is ook, na achterlaten van wat gegevens, gratis te downloaden op http://www.fronttobackbacktofront.com. Deze bestaat uit één, ruim 38 minuten durende track, waarop het gehele album achterstevoren wordt afgespeeld. Grappig.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Gnarls Barkley Label:Warner
Ztorm – (R)Evolutie

Ztorm - (R)evolutieHet Nederlandse Ztorm is tot op heden wereldberoemd in de kop van...

R.E.M. – Accelerate

R.E.M. - Accelerate De uit Athens, Georgia afkomstige band R.E.M. bestaat inmiddels alweer 28...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT